Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca | Perspectivele unei stagiuni aniversare

Stagiunea 2022/2023 a Teatrului Maghiar înseamnă aniversarea a 230 de ani de la înființarea instituției clujene și, implicit, a primei de trupe de teatru în limba maghiară la noi în țară. Înseamnă un repertoriu bogat, cu nume care vă sunt deja cunoscute dar și un portofoliu generos de spectacole în premieră, despre care veți afla mai multe în edițiile viitoare. Înseamnă zilele Andrei Șerban, cu patru spectacole în regia acestuia, la aniversarea vârstei de 80 de ani.

„Există multe evenimente și proiecte aniversare, chiar în aceste vremuri de restriște. Avem 125 de ani de la nașterea importantului prozator și dramaturg transilvănean Tamasi Aron. Există un mare proiect de modernizare, renovare, și extindere a clădirii Teatrului Maghiar, chiar și a scenei. Momentan ne aflăm în faza de licitații, cea care vizează ofertele de preț pentru diversele studii de fezabilitate. Este o lucrare enormă care, probabil, în momentul în care se va trece la execuție, va dura cel puțin 2 stagiuni, în varianta optimistă”, a declarat directorul și regizorul Tompa Gabor, în cadrul conferinței de presă ce avut loc joi la sediul instituției.

Pe parcursul noii stagiuni, spectacolele Teatrului Maghiar de Stat vor fi prezentate și în alte orașe din țară dar și în străinătate.

Vă amintesc cu acest prilej titlurile de care ne vom putea bucura în perioada care urmează: Tinerii barbari, regia Attila Vidnyánszky jr., inspirat din viața lui Béla Bartók și cea a lui Zoltán Kodály, pe baza unui text de Miklós Vecsei H. și a improvizațiilor ale echipei de creație; Prometeu ’22, regia Gabor Tompa, adaptare scenică de Agnes Kali și Gabor Tompa; Seymour -Am ajuns aici din întâmplare de Anne Lapper, regia Ferenc Sinko; Hamlet de W. Shakespeare, regia Gabor Tompa; Macbett de Eugene Ionesco, regia Silviu Purcărete; Livada de vișini de A.P. Cehov, regia Yuri Kordonsky; Romeo și Julieta după W. Shakespeare, regia Attila Vidnyánszky jr.; Ferma animalelor după George Orwell Ervin Eros – David Klemm – Robert Lenard, regia Zoltan Puskas; Porno – Povestea soției mele de Andras Visky, regia Arpad Arkosi; Scripcarul pe acoperiș de Sheldon Harnick – Jerry Bock – Joseph Stein, regia Laszlo Beres; Mutter Courage și copiii ei de Bertolt Brecht și Paul Dessau, regia Armin Petras; Nora de Henrik Ibsen, regia Botond Nagy; Neguțătorul din Veneția de W. Shakespeare, regia Gabor Tompa; Ilegitim de Adrian Sitaru – Alina Grigore, regia Adrian Sitaru; Rosmersholm de Henrik Ibsen, regia Andriy Zholdak, Aniversarea de Thomas Vinterberg – Mogens Rukov – Bo Hr. Hansen, regia Robert Woodruff.

Cum spuneam la început, regia a patru spectacole din repertoriul Teatrului Maghiar este semnată de Andrei Șerban, mă refer aici la Unchiul Vania de A.P. Cehov; Strigăte și șoapte de Ingmar Bergman, Hedda Gabler de Henrik Ibsen și Oedipus de Robet Icke după Sofocle. Zilele Andrei Șerban vor avea loc în luna februarie 2023.

Se anunță, așadar, o stagiune bogată dar și cu multe surprize! Ne vedem la teatru!

Iulia GHIDIU

Foto Biró István

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut