Târgul de carte Gaudeamus 2022 | Urbanism și urbaniști din Cluj

* vineri, 15 aprilie, 11:00 *

Scrisă de Lazăr Marian și Vasile Mitrea, Urbanism și urbaniști din Cluj este dedicată ”tuturor făuritorilor urbanismului clujean modern, cu precădere celor care au modelat Clujul interbelic”.

Este, ca să-l citez pe acad. Ioan-Aurel Pop, ”o carte despre Clujul modern (…) în esență, o carte de istorie. (…) Cei doi autori fac o pledoarie pentru nevoia de organizare și reorganizare a orașului, pentru prețuirea  construcțiilor-simbol și a oamenilor providențiali, pentru grija permanentă față de ”fața” urbei de pe Someș, pentru rangul de oraș îngrijit și bine gospodărit pe care și l-a câștigat cu greu ”Orașul Comoară”. Nu sunt ascunse deloc erorile din trecut, pentru că arhitecții și constructorii au fost și sunt oameni, cu bunele și cu relele lor, dar răzbate din paginile cărții pasiunea pentru meserie, pentru respectul datorat specializării temeinice, pentru deciziile luate în cunoștință de cauză”.

Suntem în fața unei cărți ”care trebuia scrisă (…) Ceea ce este partea cea mai valoroasă a contribuțiilor pe care le aduce Urbanism și urbaniști din Cluj ține de modul în care textele și imaginile sale clarifică legăturile dintre practicile urbanismului și formele construite care constituie orașul și oamenii care le-au determinat (…) Este important cine a făcut orașul și cum și-au jucat rolurile diferiții implicați în gândirea și transformarea Clujului (Cluj-Napoca). Este important pentru că doar înțelegând trecutul vom putea să ne raportăm la ceea ce se întâmplă chiar acum și va influența viitorul”, am citat din cele scrise de conf. univ. dr. Șerban Țigănaș.

14 mari capitole dau consistența ideatică necesară, de la probleme de început și începuturile urbanismului clujean modern la lucrări de infrastructură urbană premergătoare proiectelor de urbanism, gândirea de ansamblu a orașului Cluj, pași spre urbanismul teritorial. De la parcelări la detalii de sistematizare și planuri de urbanism zonale, perioada de maturitate a urbanismului modern clujean (1965-1990), inginerii șefi ai orașului Cluj, arhitecții șefi ai orașului Cluj, urbaniști clujeni, o sinteză a legislației din domeniul construcțiilor, arhitecturii și sistematizării…

Invitați sunt Daniela Maier, Șerban Țigănaș, Vasile Mitrea, Lazăr Marian, moderator Marius Mureșan.

Demostene Sofron

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut