Țarc pentru câini la intrarea Parcul Rozelor

Deținătorii de câini au câștigat bătălia cu Primăria Cluj-Napoca ce viza amenajarea unui parc pentru câini pe malul râului Someș, în zona Parcului Rozelor.

Până acum, clujenii care dețin câini își puteau plimba patrupezii pe partea dreaptă a râului Someș, în aval de barajul din Grigorescu. Odată cu demersurile pentru reamenajarea malurilor Someșului, noul proiect nu a mai prevăzut spațiu în care să poată fi plimbați câinii. Or, acest lucru i-a revoltat foarte tare pe iubitorii acestor animale, solicitând municipalității să respecte legea care prevede că în cazul schimbării destinației unui țarc pentru câini trebuie amenajat cu prioritate un alt spațiu în apropierea spațiului desființat.

”Acest spațiu este folosit zilnic de aproximativ 100 de oameni însoțiți de câini, iar în perioadele de primăvară și vară, de un număr mult mai ridicat. Adesea, în după-amiezele de primăvară și vară, spațiul servește ca loc de recreere pentru un minimum de 35 de clujeni însoțiți de câini, simultan. Fapt real și documentat.

Dispariția acestui spațiu va aduce un disconfort considerabil tuturor proprietarilor de câini din cartierul Grigorescu și zonele imediat învecinate și, în același timp, va cauza disconfort și persoanelor care nu dețin câini prin aglomerarea spațiilor publice din zonă, trotuare, piste de biciclete etc., aceștia fiind nevoiți să accepte plimbarea inevitabilă a câinilor și în aceste spații.

În cazul în care proiectul nu va fi modificat, iar destinația spațiului va fi schimbată, cerem primăriei Cluj-Napoca amenajarea cu prioritate a altui spațiu cu o suprafață egală sau mai mare, într-o zonă apropiată și la fel de accesibilă.

Solicitarea aceasta se bazează nu numai pe nevoia cunoscută a unui spațiu civilizat de recreere pentru oameni și câinii lor, ca în orice comunitate europeană modernă și civilizată, dar și pe articolul 9, punctul (4) din Regulamentul pentru deținerea câinilor și accesul persoanelor însoțite de câini în municipiul Cluj-Napoca. Articol și punct care specifică explicit angajamentul primăriei în acest sens.

”, au arătat deținătorii de câini în petiția transmisă primăriei.

După mai bine de un an de solicitări și audiențe la diverși directori din primărie, deținătorii de câini au obținut câștig de cauză. Astfel, municipalitatea le-a transmis că a fost identificat un pațiu de 800 mp la intrarea în parcul Rozelor, unde în perioada octombrie-noiembrie va fi amenajat un țarc în care să poată fi plimbați câinii.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut