Tainele plumbului de la Divizia 4 „Gemina”

Ziua tipografilor militari este aniversată, în fiecare an, la 4 septembrie, dată la care, în 1920, a fost emisă Decizia Ministerială nr. 506, care stabilea „organizarea, administrarea şi funcţionarea unei tipografii a Ministerului de Război, în scopul de a satisface trebuinţele tuturor direcţiunilor şi serviciilor”, se arată în volumul „Calendarul Tradiţiilor Militare” (2010). La Cluj-Napoca, în cadrul Comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” funcţionează încă una dintre puţinele tipografii pe plumb din ţară.

Deşi tehnica offset a împânzit piaţa de producţie tipografică din Cluj, jurnaliştii de la „Orizont Militar”, publicaţia marii unităţii a Armatei Române care îşi are sediul la Cluj-Napoca, ţin să folosească în continuare tehnica „tiparului înalt”.

Tipografia cu ajutorul căreia este tipărită publicaţia militară clujeană este amplasată într-o încăpere din clădirea dinspre Piaţa Ştefan cel Mare a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemnia”. Aceasta cuprinde „regalul”, care este practic un depozit de litere, linotipul, tiparniţa şi maşina de fălţuit şi de tăiat hârtie. Angajaţii tipografiei spun că sunt mândri că încă mai pot să-şi practice meseria şi speră să facă acest lucru câţi mai mulţi ani de acum încolo. Ei spun că nu ar renunţa la această tehnologie pentru nicio altă tehnică de tipărit, pentru că „tiparul înalt are un farmec cu totul aparte”. Unul dintre angajaţii ziarului „Orizont Militar” este responsabil cu culegerea materialelor pe care trebuie să le transforme în rânduri de plumb. El trebuie să facă acest lucru cu multă atenţie deoarece, dacă apare o greşeală, acel rând trebuie cules din nou şi replumbat. Un alt angajat este zeţarul. El se ocupă de culesul manual al titlurilor. Are zeci de sertare, umplute cu mii de litere de plumb, de fonturi şi mărimi diferite, pe care le alege cu o dexteritate de invidiat şi le montează într-o tavă ce are forma unei pagini de ziar. Tot aici sunt puse şi „şpalturile”, adică rândurile făcute la linotip. Când se constată că titlurile şi rândurile de la linotip sunt făcute perfect, tava este aşezată în tiparniţă, pentru a se putea imprima pagina de ziar.

Ziarul „Orizont militar” este continuator al tradiţiilor presei militare româneşti din această zonă: ziarul „Carpaţii”, fondat de generalul Traian Moşoiu în 1919, şi „Cultura Poporului”, apărut la Cluj în 1921 sub patronajul generalului Nicolae Petala, iar ulterior „Scutul Patriei”.

Publicaţia apare de două ori pe lună într-un tiraj de 1000 de exemplare. Ziarul se distribuie sub formă de abonament la toate unităţile Diviziei 4 Infanterie Gemina.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie