Tabere de vară pentru elevii și tinerii gherleni

Hotărâți și consecvenți în tot ce fac pe plan organizatoric, cei de la Fundația Culturală „Téka” din municipiul Gherla deja își planifică activitățile pe timpul verii. În ciuda problemelor generate de pandemie, se respectă tradițiile taberelor estivale, care se vor desfășura în perioada vacanței, cu respectarea regulilor sanitare.

Dacă nu va interveni ceva grav, în acest an elevii și tinerii gherleni (dar și din comunele de pe Câmpie) vor avea ocazia de a participa la nu mai puțin de 7 tabere, față de care încă de pe acum ei manifestă un interes deosebit. Mai ales tabăra de meșteșuguri populare se bucură de succes. Asta va avea loc în perioada 26 iunie – 2 iulie 2021 și la ea participă copii cu vârste între 6 și 14 ani. Conform obiceiului, la finalizarea taberei copiii își vor expune lucrările realizate în cadrul unei expoziții vernisate în curtea fundației.

Nu lipește din programul verii nici tabăra de limba română, deschisă copiilor de 6-10 ani, care provin din satele cu populație maghiară preponderentă, din zona Gherlii și care, sub coordonarea unor cadre didactice bine pregătite, în intervalul 5-9 iulie își însușesc corect gramatica limbii române și exersează cititul și vorbirea prin diferite forme și mijloace didactice aplicate în grup. O inițiativă lăudabilă a fundației gherlene de a ajuta acești copii în însușirea corecte a limbii române. Acest curs s-a  bucurat și la edițiile trecute de mare popularitate, fiind frecventat și de mulți copii gherleni care provin din familii mixte.

Amatorii de folclor au și ei prilejul de a onora tabăra de dansuri populare Kaláka, planificată în perioada 25-31 iulie, iar elevii claselor I-VIII deja se pot înscrie la activitățile de ceramică și broderie (20-25 iulie).

Copiii cu talent muzical au posibilitatea de a se perfecționa în cadrul taberei muzicale ce se va derula în intervalul 31 august – 4 septembrie, tabăra fiind inițiată mai ales pentru elevii și tinerii din localitățile de pe Câmpie.

Ultimele două tabere sunt organizate pentru amatorii de artă, în perioada 7-11 iulie, pentru elevii de liceu și pentru doritorii de a se familiariza cu istoricul satelor de unde provin, în intervalul 11-17 iulie.

Și o ultimă informație legată de Fundația Culturală „Téka” din Gherla: în acest an vor începe construirea unui nou internat pe strada Fermei, pentru elevii care provin din mediul rural. În prezent, în internatul Liceului cu Limba de Predare Maghiară „Kemény Zsigmond”, de pe strada Mihai Viteazul nr. 39, sunt cazați 135 de elevi din nu mai puțin de 32 de sate din județele Cluj, Bistrița-Năsăud și  Mureș.

SZ.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut