Sute de deținuți politici în închisorile din Rusia

Numărul deţinuţilor politici a crescut puternic anul acesta în Rusia, trage un semnal de alarmă organizaţia de apărare a drepturilor omului Memorial, văzând în aceasta o tendinţă apropiată de represiunile din epoca sovietică, relatează AFP.

În Rusia sunt în prezent cel puţin 420 de deţinuţi politici, faţă de 362 anul trecut, a indicat organizația Memorial. „Din păcate, cifrele cresc cu fiecare an”, a declarat Serghei Davidis, care conduce programul de sprijinire a deţinuţilor politici în cadrul Memorial. „Este o realitate tristă şi îngrijorătoare”, subliniază responsabilul Memorial, care raportase în 2015 un număr de 46 de deţinuţi politici.
Printre alţii, pe lista actuală cu deţinuţi politici întocmită de Memorial figurează şi principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, condamnat la începutul anului la peste doi ani de închisoare după ce supravieţuise în 2020 unei otrăviri cu agent neurotoxic Noviciok de uz militar, pentru care acuză Kremlinul. De la încarcerarea lui Navalnîi, opoziţia şi presa independentă au fost supuse unei represiuni sporite în Rusia. Organizaţiile având legătură cu Navalnîi au fost calificate în iunie drept „extremiste” de către putere, ceea ce a dus la închiderea lor şi la interdicţia pentru membrii acestora de a putea candida la alegerile legislative din septembrie. Autorităţile ruse au inclus majoritatea media independente şi pe jurnaliştii acestora în categoria „agenţi străini”.
Memorial aplică principiile Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi ale Consiliului Europei în ceea ce priveşte identificarea deţinuţilor politici, potrivit lui Davidis, care spune că numărul real al acestora ar putea fi „de două sau trei ori mai mare” faţă de cifrele avansate de organizaţie. „Sunt destul de comparabile cu cifrele din perioada sovietică”, a afirmat el.
Potrivit disidenţilor sovietici, URSS avea peste 700 de deţinuţi politici în 1987. Mişcarea Martorii lui Iehova, considerată „extremistă” şi interzisă în Rusia în 2017, se află în colimatorul autorităţilor ruse, 68 dintre membrii săi fiind adăugaţi anul acesta pe lista deţinuţilor politici întocmită de Memorial. De la interzicerea Martorilor lui Iehova, mai mulţi adepţi ai acestei mişcări fondate în SUA au fost condamnaţi la închisoare în Rusia.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut