Sute de clujeni au învățat cum pot salva o viață cu mâinile goale

Aproximativ 500 de clujeni au învățat să acorde primul ajutor la „Maratonului Resuscitării” care s-a desfășurat sâmbătă, 13 ianuarie 2024, în zona Foodcourt a Centrului Comercial Vivo, Cluj-Napoca. Aceștia au fost instruiți de o echipă inimoasă de salvatori formată din paramedici și medici SMURD Cluj,  pompieri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Avram Iancu” Cluj, voluntari de la „Fundația pentru SMURD” din Cluj, București și Timișoara și de la Fundația CERT Transilvania. În total 100 de salvatori au explicat și demonstrat manevrele de resuscitare de bază care pot salva viața în situații de urgență.

Astfel, participanții au învățat cum pot salva o viață în cazul în care sunt martorii unui stopul cardio respirator sau a unui înec. Ei au putut exersa manevrele  pe manechinele speciale puse la dispoziție de organizatori. În cazul unui stop cardio-respirator au învățat să facă un masaj cardiac, respectiv 30 compresiuni toracice externe, și două ventilații salvatoare. De asemenea, în cazul înecului cu alimente li s-a explicat de către salvatori cum să aplice cele cinci lovituri între omoplați și cinci compresiuni abdominale (Manevra Heimilich).

În situațiile critice cunoașterea manevrelor de resuscitare fac diferența dintre viață și moarte.„Primul ajutor este extrem de important. Vrem ca oamenii să înțeleagă, pentru asta venin în mall-uri și în spații aglomerate să învățăm lumea cum să acorde primul ajutor, că este vorba de niște manevre simple. Nu trebuie să fii medic, nu trebuie să fii asistent medical, nu trebuie să ai cursuri sau calificări, sunt niște manevre simple pe care dacă le-ai reținut și le-ai aplicat corect acestea fac diferența clară dintre viață și moarte. O prezentare la un astfel de curs durează jumătate de oră pe atelier și suntem siguri că majoritatea acelora care vin aici pleacă de la noi cu o cantitate de informație care să-i ajute în momentele critice să poată să reacționeze așa cum trebuie și să salveze o viață. Ne-am dori să avem cât mai multe astfel de evenimente, să mergem prin țară, să învățăm lumea să salveze o viață.” , a spus Costi Baicu, voluntar în cadrul „Fundației pentru SMURD” București.

Experimentatul salvator a mai explicat care sunt pașii corecți în cazul unei situații critice până să efectuăm resuscitarea: „În momentul în care avem o situație de urgență, cel mai important pas este siguranța salvatorului. Exclus să se filmeze. Din păcate, unii au acest prost obicei, să filmeze. Deci în primul rând, eu ca salvator trebuie să fiu în siguranță după care trebuie să văd dacă victima este conștientă/inconștientă, dacă respiră sau nu respiră. După ce am stabilit aceste detalii, aplic manevrele de resuscitare.”

La „Maratonului Resuscitării”, proiect născut la Cluj-Napoca, oamenii învață să salveze viața cu mâinile goale. „Au venit oameni de toate vârstele. Cel mai mult ne bucurăm când părinții își aduc copiii și le inspiră dorința de a face bine. Să salveze o viață cu mâinile goale. Chiar se poate.”, a mai precizat voluntarul Costi Baicu. 

La atelierele demonstrative ale salvatorilor de la Cluj au venit persoane de toate vârstele însă cel mai entuziaști au fost copiii. „Oamenii sunt interesați. Cel mai mult ne bucură când vin oamenii care au mai fost și la celelalte ediții și ne zic că au venit din nou să repete. Cel mai frumos lucru este atunci când vedem foarte mulți copii. Ne bucură foarte mult. Copiii sunt mult mai entuziasmați decât adulții care trag de ei să vină ca să participe. În final, copiii sunt cei mai fericiți din tot proiectul.”, a afirmat Luca David, coordonatoul proiectului „Maratonului Resuscitării”. 

Pe lângă ateliere cu medici, paramedici și voluntari, în zona Foodcourt a centrului comercial au  parcat două mașini SMURD ale pompierilor și medicilor. Ambulanța SMURD a fost deschisă participanților. Cei mai numeroși și curioși participanți care au vizitat interiorul ambulanței au fost copiii. Voluntarii le-au descris echipamentul medical și le-au explicat în detaliu utilitatea acestuia. 

Reamintim faptul că „Maratonul Resuscitării” se află la ediția a XI- a și este realizat de către ISU-SMURD Cluj, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primire Urgențe, Fundația pentru SMURD, CERT Transilvania și Primăria Municipiului Cluj-Napoca.

Tia Sîrca

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut