Sute de arestări în Rusia la noile proteste

Peste 700 de persoane au fost reţinute sâmbătă la Moscova şi în alte oraşe ale Rusiei la noile proteste împotriva mobilizării parţiale decretate miercuri de preşedintele Vladimir Putin pentru consolidarea trupelor care participă la invazia asupra Ucrainei, afirmă ONG-uri citate de agenţia EFE.

”Până la 18:51 ora Moscovei au fost deja arestate peste 689 de persoane în 30 de oraşe”, afirmă OVD-Info, o organizaţie care susţine că poate observa şi ţine evidenţa acestor arestări.

Cele mai multe persoane au fost reţinute la Moscova, respectiv 345, potrivit aceluiaşi ONG.

Autorităţile au desfăşurat în capitală un dispozitiv poliţienesc substanţial, care a acţionat preventiv reţinând trecători ce susţineau că veniseră la plimbare pe bulevardul Chistye Prudy, locul unde mişcarea tinerilor activişti anti-Putin denumită ”Vesna” (Primăvara) a convocat protestul.

 

”De ce mă luaţi ? Eu merg către metrou”, le spunea acolo o tânără poliţiştilor care o duceau spre o dubă; aceştia o lasă totuşi să plece, avertizând-o însă: ”Mergi, dacă nu, va fi mai rău!”, potrivit relatării unui corespondent al agenţiei EFE la faţa locului.

La Sankt Petersburg, al doilea oraş al Rusiei, numărul arestărilor a ajuns sâmbătă după-amiază la circa 130, tot conform unor ONG-uri.

Aceste noi proteste, care au urmat celor de miercuri, au fost convocate de mişcare Vesna sub tema ”Adunarea femeilor în negru”. ”Am răbdat destul! Am tăcut prea mult! Nu vrem ca bărbaţii noştri să moară pentru jocurile politicienilor. Ieşiţi îmbrăcate în negru în pieţe!”, îndeamnă apelul lansat de activiştii din Vesna.

În timpul protestelor de miercuri au fost reţinute peste 1.400 de persoane, dintre care mai mult de jumătate sunt femei.

În acea zi preşedintele Putin a decretat mobilizarea a circa 300.000 de rezervişti, după ce în urma unei contraofensive ucrainene trupele ruse au pierdut teritorii cucerite în nord-estul Ucrainei.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a argumentat că această mobilizare este necesară pentru ca trupele ruse să poată susţine o linie a frontului ce are o lungime de circa o mie de kilometri şi pentru a controla teritoriile ocupate în estul şi sudul Ucrainei, unde în provinciile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, aflate parţial sub control rusesc, se desfăşoară până marţi referendumuri pentru anexarea la Rusia.

Vladimir Putin a acuzat Occidentul că, după ce a impus Kievului să nu mai negocieze cu Moscova şi a aprovizionat cu armament trupele ucrainene, încearcă acum să încurajeze Ucraina să împingă operaţiunile militare până pe teritoriul rus, întrucât ”scopul Occidentului este să slăbească, să divizeze şi să distrugă Rusia”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut