Supraveghere video la Gherla

După mulți ani de așteptare, municipiul Gherla intră în rândul localităților cu un sistem de supraveghere video. Zilele trecute, nu mai puțin de 40 de camere de monitorizare au fost montate în tot orașul, de la un capăt la celălalt, în mai multe zone de interes. Intenția instalării sistemului de supraveghere video a apărut încă în anul 2010, însă pași concreți s-au făcut puțini. Abia în 2016 s-a comandat un studiu de fezabilitate, iar în 2017 s-a încheiat un contract pentru consultanță.

O cameră va funcționa la Băița, localitate componentă a municipiului, cu vedere spre ieșirea din sat, iar alta spre cealaltă localitate componentă, Hășdate, pe strada Hășdății. Camerele de supraveghere vor transmite datele prin intermediul unui sistem de comunicații către centrul de supraveghere la sediul Poliției Locale din Piața Libertății și către sediul Poliției Municipiului Gherla de pe str. Hășdății. Inițial s-a luat în considerare o transmisie a datelor prin intermediul unui furnizor de cablu local, prin închiriere, dar în cele din urmă s-a optat pentru o rețea proprie, internă, protejată de intruziuni externe. Se lucrează la cablurile de rețea, iar în zilele următoare va începe montarea echipamentelor. Pentru fiecare punct, sistemul va asigura necesitatea de supraveghere explicită a unor obiective locale de interes social (perimetrele exterioare ale școlilor, grădinițelor și ale altor instituții publice), precum și a unor obiective care pot constitui locații de aglomerare urbană (intersecții importante, parcuri etc.).

Sistemul video de supraveghere stradal pe raza municipiului Gherla are rolul de a proteja populația împotriva faptelor antisociale, de a aduce un plus de liniște și confort psihic în rândul locuitorilor. Ideea instalării unui astfel de sistem este de a ajuta autoritățile să intervină eficient, să ofere probe concludente, să ajute persoanele aflate în dificultate, fie că e vorba de criminalitate sau situații de urgență – incendiu, accident, stare de sănătate, inundații etc.

Prin aceste măsuri, în municipiul Gherla se așteaptă reducerea numărului de infracțiuni comise pe domeniul public, scopul principal fiind prevenirea unor acte antisociale, chiar dacă este vorba de un orășel de provincie.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut