„Suferința nu se dă la frați” – ediția a II-a revăzută și adăugită

Cornel Jurju, Cosmin Budeancă, „Suferința nu se dă la frați”. Mărturia Lucreției Jurj despre rezistența anticomunistă din Munții Apuseni (1948-1958), ediția a II-a revăzută și adăugită, Editura Polirom, 2022.

La 20 de ani de la prima ediție (Editura Dacia, Cluj-Napoca, 2002), a apărut, la prestigioasa editură Polirom, o carte care are la bază un interviu de tip „povestea vieții”, realizat de cei doi istorici între noiembrie 2000 și februarie 2001 cu Lucreția Jurj, una dintre puținele femei-partizan implicate în rezistența armată anticomunistă din România. Între 1950-1954 Lucreția Jurj a făcut parte, alături de soțul ei, Mihai Jurj, din Grupul „Teodor Șușman”, unul dintre cele mai importante grupuri de opozanți anticomuniști, activ în zona Munților Apuseni între 1948 și 1958. A fost arestată în 1954, condamnată la muncă silnică pe viață și a executat 10 ani de detenție.

Față de versiunea anterioară, volumul este considerabil îmbunătățit, fiind, în ansamblu, cu 60% mai amplu. Și această ediție este prefațată de prof. univ. dr. Doru Radosav, directorul Institutului de Istorie Orală din Cluj. Studiul istoric asupra Grupului „Teodor Șușman” este cu 250% mai mare și are la bază mai bine de 30 de interviuri realizate la sfârșitul anilor ’90 de echipa Institutului de Istorie Orală, o amplă cercetare în arhivele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității și o bibliografie de specialitate. În plus, are mai multe note explicative, o ilustrație mai bogată (inclusiv color), un text suplimentar de Cornel Jurju și o postfață de Ruxandra Cesereanu (care a cunoscut-o și apreciat-o în mod special pe Lucreția Jurj – este personaj și în romanul ei „Un singur cer deasupra lor”, Polirom 2013, 2015), indici de nume și de locuri.

Volumul, parte din proiectul „Versantul partizanilor din Apuseni”, a apărut cu sprijinul Fundației Culturale Memoria și al Clubului Monarhiștilor Clujeni și poate fi achiziționat de pe site-ul editurii Polirom sau din librării.

Cartea va fi lansată la Cluj, în prezența autorilor, în 9 iunie, la Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Baga”.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut