Suedezii se căsătoresc la… Tureni

suedezi1Premieră absolută în actele de stare civilă ale Primăriei Tureni.

Marţi, 5 august 2014, suedezul Stenfeld Begut Andreas şi iubita sa, Iohansson Malin Lena Margareta, doi nordici frumoşi, cu afinităţi artistice, s-au prezentat în faţa ofiţerului de stare civilă al comunei Tureni – care de data aceasta a fost chiar primarul unităţii administrativ teritoriale, doamna Daniela Elena Mănăilă –, pentru a-şi oficializa mariajul, care numără deja cîţiva ani.

Chiar dacă fericitul eveniment a cerut translator, iar ‘’DA’’- ul a fost pronunţat în română şi suedeză, asistenţa era dominată de fireasca întrebare: De ce aici ? Răspunsul a venit ca un leitmotiv: ,,Ne-am îndrăgostit de România, de Cluj şi Tureni. Aveţi o ţară de un pitoresc cuceritor, oameni de o excepţională ospitalitate, cu suflet generos şi prietenos’’.

La rîndul său, primăriţa Tureniului, doamna Daniela Mănăilă, şi-a exprimat convingerea că opţiunea prietenilor comunei, veniţi tocmai din Suedia spre a-şi uni oficial destinele aici, este un simbol cu o deosebită încărcătură emoţională, ce va consolida prietenia dintre Tureni şi Solvesborg, localitate în care, cu doi ani în urmă, s-a deschis Consulatul onorific al României, ce sprijină dezvoltarea relaţiilor pentru un parteneriat benefic între comunităţile judeţului nostru şi judeţul Blekinge din Suedia.

suedezi2De altfel, primii paşi au şi fost făcuţi în acest sens prin expoziţia de artizanat, foto, pliante turistice şi produse tradiţionale prezentată de comuna Tureni la Solvesborg, localitate în care Ansamblul artistic ,,Izvoraşul Tureniului’’ a prezentat cîteva din cele mai frumoase cîntece şi jocuri populare transilvănene.

Mireasa de marţi este nimeni alta decît solista formaţiei de muzică uşoară ,,Bork’’ din Salvesborg, care face al doilea turneu în România, cu spectacole la salinele Praid, Turda, Cetatea Alba Iulia şi în staţiunea Olimp de pe litoral.

De remarcat este şi faptul că la această cununie a fost prezent consulul României la Solvesborg, doamna Olivia Costea; Primăria a oferit flori, obiecte de artizanat şi un tort mirilor, iar la… ospăţul desfăşurat într-un local din Turda, tinerii artişti români şi maghiari ai comunei Tureni au oferit un spectacol frumos, precum proaspeţii noştri miri, care au fost felicitaţi în direct şi de conducerea Primăriei din Solvesborg.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie