Studenții și elevii cer să li se asigure posibilitatea procurării biletelor de tren online

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) și Consiliul Național al Elevilor (CNE) fac apel la reprezentanții Guvernului României – ai Ministerului Transportului (MT) și Ministerului Educației și Cercetării (MEC) – să asigure de urgență, studenților și elevilor, posibilitatea de a procura legitimații de călătorie online pentru transportul feroviar, prin transmiterea datelor din Registrul Matricol Unic și Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIR) către operatorii de transport feroviar.

De asemeni, solicită operatorilor de transport feroviar și MT să asigure infrastructura necesară, respectiv baze de date securizate pentru gestionarea corespunzătoare a datelor personale ale elevilor și studenților.

„În această perioadă au fost instituite măsuri de protecție pentru toți membrii societății, de la tineri până la persoanele în vârstă, fără excepție. În acord cu măsurile luate la nivel național pentru limitarea răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2, Ministerul Transporturilor a emis, în 16 mai, un comunicat ce cuprinde o serie de măsuri și reguli care se impun a fi implementate în domeniul transportului feroviar pe perioada stării de alertă, printre care și promovarea vânzării online a biletelor și utilizarea cu prioritate a biletelor electronice. (…) Totuși, posibilitatea de procurare online a legitimațiilor de călătorie cu trenurile CFR nu este posibilă pentru elevi și studenți. În cazul elevilor, conform unei note interne CFR Călători, aceștia nu vor mai putea procura online legitimații de călătorie odată cu punerea în aplicarea a prevederilor Ordonanței de Urgență ce reglementează dreptul elevilor de a circula gratuit cu transportul comun și trenul. Cei care au necesitatea de a călători cu trenul în această perioadă sunt puși în situația de a alege între a acoperi integral costul legitimațiilor de călătorie prin procurarea online și între expunerea la riscul de infectare prin procurarea acestora în mod gratuit de la ghișeele CFR” – arată ANOSR și CNE.

Potrivit acestora, procurarea online a legitimațiilor de călătorie în acest moment nu înseamnă doar mai mult confort și economie de timp, ci reprezintă „o problemă de siguranță a studenților și elevilor și, inerent, a membrilor familiilor lor”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *