Sportul, salvator în prevenirea cancerului

În România, 91% dintre decese sunt provocate de boli cronice netransmisibile (boli cardiovasculare, cancer, boli cronice respiratorii, diabet), boli a căror evoluție ar putea fi influențată pozitiv de activitatea fizică. Pe de altă parte, un stil de viață sănătos ar preveni până la 40% dintre cancere. Aceste date au fost prezentate de reprezentanții Institutului Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca (IOCN) în cadrul unui eveniment sportiv care a avut loc weekendul trecut. Aceștia au sublinia rolul esențial al sportului în prevenirea și gestionarea cancerului, importanța prevenției prin vaccinare și screening, a depistării precoce a cancerului.

În România, anual peste 100.000 de cazuri noi de cancer

Reprezentanții IOCN au atras atenția că, în fiecare an, în România sunt diagnosticate peste 100.000 de cazuri noi de cancer, dintre care peste 45.000 în rândul femeilor. Cele mai frecvente tipuri de cancer la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerul de col uterin și cancerul pulmonar. România înregistrează cele mai mari rate de mortalitate prin cancer de sân și de col uterin din Uniunea Europeană, reflectând necesitatea urgentă de prioritizare a sănătății femeilor, ca efort comun al tuturor actorilor implicați. Datele au fost prezentate în cadrul unei sesiuni desfășurate în acest weekend cu prilejul unui eveniment sportiv care a avut loc la Cluj-Napoca. 

În acest context, prof. dr. Patriciu Achimaş Cadariu a subliniat importanța sportului în prevenția și îngrijirea cancerului, precum și ca vector de mesaj în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață sănătos. Totodată, acesta  a evidențiat rolul Institutului în comunitate „De 95 de ani Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” din Cluj-Napoca reprezintă un pilon esențial al comunității, militând pentru profilaxie și implementând proiecte care aduc cetățenii mai aproape de serviciile medicale”.  În acest sens, prof. dr. Patriciu Achimaş Cadariu a prezentat rezultatele obținute de Institutul de la Cluj, „cea mai ridicată rată de participare la programele de screening prin cancer de col și cancer de sân, supraviețuirea la 5 ani, peste media țărilor din vestul Europei în anumite tipuri de cancer”.

Huburi Naționale pentru Cancer Mission 

În cadrul sesiunii, s-a adus în discuție dezvoltarea Huburilor Naționale pentru implementarea Cancer Mission (National Cancer Mission Hubs, NCMH), care vor avea un rol esențial în implicarea tuturor actorilor relevanți, inclusiv a cetățenilor, în activitățile de cercetare, inovare și dezbaterile legate de combaterea cancerului. Haburile Naționale fac parte din proiectul european ECHoS (Establishing of Cancer Mission Hubs: Networks and Synergies), care are ca scop crearea unei rețele pentru implementarea activităților Misiunii pentru Cancer în statele membre UE și țărilor asociate. 

În opinia lui Hugo Soares din cadrul National Cancer HUB  Portugalia, promovarea unui stil de viață sănătos și a prevenției poate fi apanajul atât a celor implicați în domeniul sănătății, cât și a cetățenilor, a municipalităților și a altor actori interesați. „Provocările în materie de sănătate variază de la țară la țară, de la regiune la regiune, și trebuie să fie abordate în mod diferit. De exemplu, în Portugalia rata de vaccinare anti-HPV este 90%, în timp ce în România e până în 20%. Autoritățile locale și comunitățile au spațiu de implicare și pot contribui la creșterea gradului de conștientizare a diferitelor tipuri de cancere, pot colabora cu cetățenii la co-crearea unor soluții pentru a crește aderența la diverse programe de screening.”, a afirmat Hugo Soares.

Tia SÎRCA

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut