Speranțe și perspective pentru Republica Moldova

Cetăţenii Republicii Moldova au putut vota, la sfârșitul săptămânii trecute, la cel de al doilea  tur al alegerilor prezidenţiale din această ţară.

La Cluj-Napoca și nu numai  s-a stat la coadă pentru exercitarea dreptului de a alege. Oamenii și-au dorit schimbare și au obținut-o.

Maia Sandu, candidata pro-europeană,  a câștigat la un scor categoric alegerile, devenind astfel prima femeie președinte din Republica Moldova.

Ce înseamnă această victorie și care sunt  perspectivele acestei țări în noul context politic, raportat atât la România, cât la Europa? În opinia sociologului clujean, Ioan Hosu, victoria in alegerile prezidențiale din Republica Moldova  a Maiei Sandu este, în primul rând,  victoria pro-europenilor din această țară. Rezultatele aducând mari speranțe, pentru următoarea perioadă, că relațiile dintre Republica Moldova, România și Europa se vor normaliza. Mai mult chiar, rezultatele alegerilor creează speranțe prounioniștilor, atât din România cat și din Republica Moldova.

„Victoria în alegeri a Maiei Sandu este victoria pro-europenilor din Republica Moldova. Aceste rezultate aduc mari speranțe pentru următoarea perioadă, speranța că relațiile dintre Republica Moldova, România și Europa se vor normaliza.

În al doilea rând, creează speranțe pro unioniștilor, atât din România cât și din Republica Moldova, dar acest deziderat este greu de realizat în următoarea perioadă.

Studiile sociologice realizate în Republica Moldova indică faptul că majoritatea cetățenilor republicii nu ar susține acest demers. Votul pro-european a venit masiv din partea diasporei, votul pentru fostul președinte a venit din zonele proruse. Acest lucru l-am văzut la alegeri, candidații care și-au manifestat explicit dorința de a restabili legătura cu România (aici mă refer la unire) au obținut sub 2% din voturi”, spune Ioan Hosu.

Sociologul clujean mai subliniază că de acum, în noul context politic, va fi  interesant de urmărit evoluția acestei țări, fără să uităm de influenața Rusiei, care nu este de neglijat în acest spațiu.

„Va fi interesant de urmărit evoluția Republicii Moldova în noul context politic, pentru că, să nu uităm, influența Rusiei nu este de neglijat în acest spațiu. Și n-ar trebui să uităm nici că interesele mai degrabă geostrategice ale Rusiei rămân active pe termen lung”, mai afirmă Ioan Hosu.

Vă reamintim că, la primul tur al prezidenţialelor din ţara vecină au votat, în România, peste 10.000 de persoane.Al doilea tur a fost organizat după ce niciunul dintre cei opt candidaţi la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova nu a întrunit 50 +1 din voturile valabil exprimate în primul tur. Astfel, în lupta pentru cea mai importantă funcţie politică de la Chişinău au rămas, în cel de al doilea tur  care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, şi fostul preşedinte, Igor Dodon, care s-a înscris în cursa electorală ca independent, având susţinerea Partidului Socialiştilor din Republica Moldova

Anca M. Colibașanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut