Speculum mundi

Structurat în patru mari secțiuni tematice-Peisaje”, Portrete”, Nuduri” și Flori”-, cărora li se adaugă o prefață comprehensivă (semnată dr. Svetlana Maier), referințe critice și bio-bibliografice extrem de valoroase precum și un interviu realizat de Ani Bradea (Revista Tribuna, 2020), albumul artistului vizual Radu Anton Maier, subintitulat „Maestrul realităților imaginare”, este mai mult decât o interfață plastică, este un obiect cultural prețios deopotrivă prin calitatea lucrărilor prezentate și prin grija pentru realizarea volumului în ansamblul său.

Apărut în condiții grafice deosebite la editura clujeană Tribuna (2021), albumul de față (ediție trilingvă română-engleză-germană) invită orice iubitor de artă la un prilej de reflecție, la o incursiune într-un spațiu-tezaur în care intrăm prin diferite căi de acces: podul, poarta imaginară, arcul triumfal, treptele unor edificii străvechi etc. De-a lungul diferitelor etape ale creației, care se întind pe parcursul a mai bine de șase decenii, universul artistului palpită de acțiune, adesea fermă, deservind un țel înalt precum atingerea idealului, cunoașterea sacră, „înălțarea metafizică”. Astfel, calea artei este o cale de evadare și reîntoarcere, de explorare și refacere organică, în termenii artistului vizual Radu Anton Maier, dezrădăcinare și înrădăcinare. „Axele” orizontale (înțelegând aici crucile, tulpinile, lianele, vasele comunicante sau, pur și simplu, liniile) asigură legătura teluricului cu elementul celest, suprauman.

Soare înflorit

 

Vigoarea tușelor aplicate și tehnicile la care artistul recurge, încadrându-se în „canoanele” post-avangardismului, potențează mesajele pe care firescul lucrurilor din jurul nostru vor să ni-l transmită. Sunt ipotazieri încărcate de simbolic, de viață, de ceea ce se dorește a fi sau ceea ce ar putea fi, citându-l pe autor care ne spune că „realitatea ar trebui să fie prezentată așa cum ne temem că ar putea fi sau așa cum sperăm că va fi dar niciodată așa cum este.”

Portofoliul este unul bogat în motive (rădăcina, trunchiul, crucea, scara, coloanele, biserica, ruinele, portalul, fenomene ale naturii, forme de vegetație, inima, femeia, divinitatea, personaje istorice, biblice sau mitologice), motive care primesc noi deschideri, noi interpretări și intersectări.

O continuă apropiere a trecutului de viitor, intermediarul fiind, evident, „magia” prezentului, prin diversitatea metodelor de execuție plastică, lucrările dau mărturie despre plenitudinea trăirilor omului și artistului Radu Anton Maier, într-o paletă impresionantă de culori și nuanțe, despre acea forță, acea energie universală, acea geometrie perfectă de la care, în final, constatăm că nu ne putem abate. E un moment oportun să amintesc titlurile câtorva dintre lucrări: „Legăturile sorții”, „Entrada V”, “Măști oglindite”,  „Der Pantokrator”, Tulpină VI”, “Laguna in tramonto”, „Bujori”, „Îngerul zburător”, „Cruce eternă”, „Inimi periclitate”,  „Esența vieții”…

Legăturile sorții

 

Vorbeam de trăiri profunde…născute din frământările și obsesiile omenești dar și din uimirea constantă în fața legilor Universului, în fața unei simfonii mirabile-în care elemente aparent disparate interferează de o manieră seducătoare-, tablourile au, de departe, acea valență a oglindirii lumilor, acel mesaj central necesar, periferizat de estompări fabuloase. Aproape tot timpul un interludiu acvatic ni se deschide, apa echivalând aici cu o etapă a trecerii, a călătoriei.

Pentru a concluziona, Radu Anton Maier ne propune, în spiritul acelui „alter ego”, un nou mod de a privi viața, un nou mod de a ne raporta, ținând cont de interdependențele inevitabile dintre spirit și materie, dintre vis și realitate.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut