Specializare gratuită în IT pentru profesorii clujeni din învățământul preuniversitar

Câteva zeci de profesori din învățământul preuniversitar clujean vor fi pregătiți gratuit în specializări precum:  Programare Orientată pe Obiect (Java), Administrarea și securitatea sistemelor de calcul, Baze de date, Tehnologii web server-side, Tehnologii web client-side, Tehnologii și Framework-uri Enterprise, Tehnologia .NET sau Software Engineering, în cadrul proiectului SpecialProf, inițiat de Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT.

„În următorii ani, un miliard de tineri din întreaga lume riscă să devină inadaptați la piața muncii în cea de-a patra revoluție industrială, care se schimbă în ritm tot mai alert ca urmare a tehnologiilor emergente. Este concluzia raportului Deloitte, «Pregătirea forței de muncă de mâine pentru cea de-a patra revoluție industrială», realizat împreună cu Global Business Coalition for Education.  Mai exact, până în 2030, mai mult de jumătate din cei 1,8 miliarde de tineri ai lumii (cu vârste cuprinse astăzi între 15 și 29 de ani) nu vor avea aptitudinile sau calificările necesare pentru a participa activ în câmpul muncii. Drept urmare, mediul de afaceri trebuie să-și asume un rol mai activ în pregătirea tinerilor de astăzi, pentru a le asigura adaptarea la Industria 4.0, întrucât aceasta transformă munca, iar reducerea decalajului de competențe și găsirea unor metode de a accesa energia și creativitatea tinerilor par provocări majore. Eforturile de responsabilitate socială asupra educației ar trebui să fie o temă vitală pentru business și societate” – arată inițiatorii proiectului SpecialProf, prin care Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT facilitează accesul profesorilor de informatică din învățământul preuniversitar la informații și cursuri de specializare profesională.

SpecialProf este o inițiativă prin care se dorește susținerea învățământului preuniversitar prin sprijinirea profesorilor încadrați în sistem, care predau deja copiilor disciplinele Informatică și TIC. Aceștia, în temeiul parteneriatului dintre Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT și Universitatea „Babeș-Bolyai”, pot beneficia, în limita locurilor disponibile, de cursuri de specializare gratuite în domeniul IT. Un curs de specializare durează în medie șapte săptămâni, toate activitățile desfășurându-se în weekenduri.

În perioada sărbătorilor de iarnă și a vacanței de iarnă (6 decembrie 2019 – 23 februarie 2020), 10 profesori din județul Cluj au ales să urmeze cursuri de specializare prin acest program. Cea de-a treia serie de profesori SpecialProf va începe cursurile în 28 februarie. Sunt disponibile 18 locuri, la șase cursuri.

Profesorii de alte specialități care predau alte discipline decât Informatica, sau absolvenții altor facultăți care își doresc o reconversie profesională, specializându-se în domeniul IT, pot opta să participe integral la Programul Postuniversitar de Pregătire și Formare Profesională în Informatică al UBB din Cluj-Napoca.

Toate programele organizate de Asociația Descoperă-ți pasiunea în IT sunt gratuite. Nu se percepe nici un fel de taxă de la participanți, programele fiind susținute prin munca voluntarilor și din sponsorizări.

M. T.

Articole din aceeasi categorie