SOS. Opriți mutilarea monumentelor românilor

Reprezentanții ai mediului cultural, academic și ai societății civile au lansat vineri la Cluj-Napoca un apel pentru salvarea monumentelor românești din Transilvania și oprirea procesului de vandalizare și de alterarea a acestora.

Intelectualii ardeleni spun că în ultima perioadă mai multe monumente simbol din diverse orașe din această parte a țării au fost afectate de diverse lucrări de regenerare urbană derulate de administrațiile locale.

Printre monumentele simbol din Transilvania care riscă să fie afectate de astfel de investiții este cel de la Carei realizat de celebrul sculptor Gheza Vida.

Președinta Asociației Astra din Carei, Daniel Ciuta a declarat că asaltul asupra monumentelor românești a depășit cota de avarie, precizând că săptămâna trecută a fost adoptat un proiect de hotărâre prin care Monumentul ostașului român de la Carei, simbol de eliberare a românilor din Transilvania, va fi minimizat. „Se dorește flancarea lui cu 16 plăci înalte de beton iar proiectul lui Anton Dâmboianu și a lui Gheza Vida este pus în pericol. Sunt vizate doar monumentele românești. Astăzi, aici la Cluj, spunem ajunge! Stop asaltului asupra monumentelor românești. Nu mai dorim ca cineva să-și bată joc de simbolurile noastre naționale”, a transmis Daniela Ciuta.

La rândul său, academicianul Marius Porumb a spus că proiectul propus de primărie pentru reamenajarea zonei în care se află Monumentul ostașului român va diminua importanța ansamblului. „Monumentul de la Carei este un obiectiv de importanțã naționalã, fiind de categoria A, ce trebuie sã aibã obligatoriu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice din România. Data de 25 octombrie 1944 este un moment de maximã importanțã pentru Istoria României, celebrat de ansamblul monumental de la Carei. În memoriul de prezentare a proiectului se spune cã „monumental este dedicat: victimelor celui de-al doilea Rãzboi Mondial”, autorii uitând cã acesta marcheazã de fapt victoria Armatei Române.

Proiectul initulat „Reamenajare Parc zona Monumentului Ostașului Român” este semnat de arh. Erika Tima și arh. Ștefan Paskucz, șef de proiect. Dacã analizãm atent proiectul, constatãm o aglomerare de elemente de arhitecturã în jurul Monumentului, care par sã-1 înãbușe, diminuând importanța ansamblului. În spatele monumentului se propune „o zonă multifuncționalã pentru evenimente, jocuri publice, teatru, etc. Dorim sã subliniem cã un monument dedicat eroilor este un altar închinat celor cãzuți pentru țarã și pentru eliberarea teritoriilor cotropite, un loc de solemnitate, smerenie și recunoștințã. Considerãm cã amplasarea amfiteatrului în imediatã vecinãtate a monumentului este o impietate, ce trebuie regânditã și amplasatã în altã parte a parcului.

Ne întrebãm dacã autorii au realizat un proiect dedicat momentului istoric de la 25 octombrie 1944, moment de importanțã majorã pentru istoria României, deoarece este perceptibilã o tendința de diminuare a valorii naționale a monumentului careian și amplasarea lui în zona de interes local. În acest sens credem cã este necesarã implicarea și colaborarea cu Ministerul Culturii și evident a Ministerului Apãrãrii Naționale, în calitatea lor de inițiatori și ctitori. În acest proiect este obligatoriu de inclus amenajarea unui muzeu – pavilion expozițional care sã prezinte importantã naționalã a zilei de 25 octombrie 1944, prin care România se aflã din nou în granițele sale firești. Expoziția trebuie de asemenea sã înfãțișeze fazele de construcție ale monumentului pe baza unor documente și fotografii contemporane edificãrii. De asemenea în proiect nu este prevãzut niciun spațiu în care sã se facã serviciu religios în amintirea eroilor”, a transmis academicianul Marius Porumb.

Reputatul specialist în istoria artei a arătat că valoarea istoricã, civicã și patrioticã a Monumentului Ostașului Român este de o importanțã excepționalã pentru istoria naționalã, ce nu trebuie bagatelizat sau neutralizat.

„Considerãm cã Proiectul intitulat Parc în zona Monumentului Ostașului Român de la Carei, ce vrea sä dispunã de importante fonduri europene (cinci milioane Euro), trebuie regândit. Este extrem de important ca proiectul sã utilizeze fondurile judicios, contribuind la creșterea valorii artistice și culturale a complexului monumental fãrã a deturna sensul și semnificația, complexul monumental fiind închinat Armatei Române victorioase care a reîntregit România”, a spus academicianul Marius Porumb.

Cosmin PURIȘ

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut