Soporu de Câmpie a sărbătorit cum se cuvine crescătorii de animale

Participând la evenimentul consumat în prima zi a lui octombrie la Soporu de Câmpie, mi-am propus ca în acest reportaj să domine imaginile de o rară frumusețe surprinse în această localitate din Câmpia Transilvaniei, unde hărnicia locuitorilor săi a fost și rămâne proverbială.

O primă zi de octombrie, cu o temperatură de 26 grade, ce a adus în târgul satului un mare număr de fermieri ce cresc diferite specii de animale care a fost și rămâne o potențială avuție pentru îndemânaticii gospodari din  mediul rural.

O mare sărbătoare organizată exemplar de primarul comunei Frata, dl. Miron Cristian Cherecheș, cu ai săi colaboratori, dar și cu sprijinul Consiliului local și al numeroșilor fermieri ai satului și comunei, care muncesc, întregul an calendaristic, pentru a oferi piețelor noastre cereale, legume, fructe, carne și produse lactate proaspete, obținute în vigurosul sector zootehnic al acestei comune.

Impresionante nu au fost doar dimensiunile țarcurilor expoziționale rânduite de organizatori, ci și numărul participanților care a părut a fi un preludiu al tradiționalului târg de la Negreni, care se reia și el în această săptămână, după o pauză de doi ani.

La Soporu de Câmpie, așa cum a subliniat primarul Cristian Cherecheș la deschiderea acestui eveniment branduit: ,,Sărbătoarea Crescătorilor de Animale’’, se află la prima sa ediție și reunește toți crescătorii și iubitorii de animale din comuna Frata și chiar din localități limitrofe, urmărindu-se creșterea efectivelor de bovine, ovine, suine, caprine, cabaline, apoi schimburi de experiență privind rasele, tehnologiile creșterii acestora și rentabilizarea întregii munci prin procesarea produselor obținute de fermieri noștri.

Comuna Frata, a menționat edilul, numără cei mai mulți fermieri din unitățile administrativ – teritoriale ale județului Cluj, motiv ce a determinat administrația locală să dedice această zi a sărbătorii Acoperământului Maicii Domnului și crescătorilor de animale de aici, care muncesc zi lumină, nu au duminici și nici sărbători legale, lucrând prin ploi, frig, sau căldură pentru a crește animale frumoase și sănătoase.

Trebuie menționat faptul că întregul program al zilei a fost binecuvântat de preotul comunității locale, Ionuț Someșan, iar în cuvântul său primarul i-a felicitat pe toți fermierii prezenți cu animale în expoziție, transmițându-le succes în tot ce fac prin această îndeletnicire tradițională, iar seniorilor comunei le-a transmis Ani Mulți și Sănătate!

Nu a ezitat să adreseze cuvinte de mare mulțumire și respect gospodinelor satului care au oferit participanților o gamă largă de produse ale sezonului, inclusiv delicioase prăjituri, sanvișuri și produse de patiserie locală, din care nu au lipsit palanețele cu varză, brânză și prune.

La această primă ediție au fost prezenți și au luat cuvântul, consilierii județeni Alexandru Cordoș și Horea Chirteș, subprefectul Răzvan Ciortea, secretarul de stat, Ioan Oleleu și consilierul ministrului agriculturii, Ilarie Ivan, care, la unison, au felicitat primarul, Consiliul local, fermierii și numerosul public participant la această sărbătoare dedicată iubitorilor și crescătorilor de animale.

Au fost vizitate standurile cu numeroasele boxe în care au fost aduse cele mai frumoase exemplare de bovine, cabaline, ovine din diferite rase indigene și nu numai, capre aduse și de pe alte continente, viței, purcei, iepuri, câini de pază și de companie, porumbei, păuni și alte păsări.

Substanțială a fost și  prezența comercianților, a alimentației publice și a meșterilor populari artizanali.

Ceaunele de dimensiuni impresionante nu au lipsit din acest peisaj de unică și frumoasă poveste a toamnei de la Soporu de Câmpie, unde fermierii au donat tot ce a fost necesar rețetelor de preparare a gulașului din legume cu carne de porc, vițel și batal, iar fermierii Ioan Cherecheș, zis Nicu și Daniel Vălean Lepeș, au trimis un vițel, respectiv un porc spre a fi prăjiți la  rotisor și oferiți gratuit…numeroșilor pofticioși ce au stat la rând spre a savura și miasmele imenselor fripturi pregătite de Vălean și Dorin Coroian.

În sectorul acestor focuri aprinse de dimineață pentru a se pregăti bunătățile sărbătorii crescătorilor de animale de la Soporu de Câmpie, l-am întâlnit pe unul dintre cei mai cunoscuți fermieri ai comunei Mociu și unul dintre cei mai mari specialiști în pregătirea balmoșului. Este vorba de Marinel Bob, din Zoreni, care deține un foarte mare ceaun din aramă ce are peste 100 de ani.

Acest ceaun, spune fermierul, îl moștenește de la bunici și în el pregătește de zeci de ani balmoșul din jintuiala obținută de la sutele de oi ce le deține. Aici, la Soporu a pregătit mai multe ceaune de balmoș cu soția sa, Valentina, fiul Vlăduț și nora Cornelia. Generozitatea d-lui Marinel Ban este bine cunoscută în multe localități din această zonă a Câmpiei Transilvane, prin faptul că lângă fiecare farfurie cu balmoș pune și un păhărel de palincă de prune, nefiind zgârcit nici la urdă, caș și telemea de oaie țurcană.

Rămânând la capitolul generozitate, nu putem neglija faptul că organizatorii au oferit premii pentru cele mai reprezentative animale din expoziție, diplome și cupe tuturor fermierilor, iar marelui public un spectacol folcloric de mare ținută, care, aș spune că a fost prezentat și mediatizat cu multă acuratețe de permanenta inspirație a lui Grigore Sâmboan, care nu a uitat să amintească publicului că în comuna Frata se găsesc cele mai multe persoane care dețin prestigiosul titlu de ,,Tezaur Uman Viu’’.

Spectacolul a început cu parada portului popular și a continuat pe scenă cu evoluția multor soliști, între care îi amintim pe Traian Balcău, Vasile Soporan, Voichița Naghi, Asociația de la lume adunate și înapoi la lume date, formația de jocuri tradiționale Frata, Mirela Mănescu, Taraful din Soporu de Câmpie, formația lui Nelu Gabor și alți soliști și dansatori care au bucurat asistența până la venirea ploii ce, oarecum, a întinat această zi a cărei amprentă a fost dominată de o rară frumusețe și gusturile apetisante ale toamnei.

Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut