Sondaj: Un copil din patru a fost amenințat cu bătaia pe rețele de socializare

Un copil din patru a fost amenințat cu bătaia pe rețele de socializare, iar unul din zece este jignit zilnic sau de cel puțin două ori pe săptămână în mediul online, potrivit unui sondaj realizat în ianuarie de Fundația World Vision România, preluat de AGERPRES.

44% dintre copii văd zilnic sau cel puțin de două ori pe săptămână postări sau comentarii pe rețelele de socializare care îi fac să se simtă mai triști sau nervoși. Dintre aceștia, peste 26% văd zilnic conținut care le produce astfel de stări emoționale negative.

În ceea ce privește motivele pentru care copiii se simt mai triști sau nervoși după ce intră pe rețelele de socializare, 58,7% dintre aceștia au spus că alți utilizatori se iau de ei sau chiar îi jignesc pentru conținutul pe care îl postează. 28,8% dintre respondenți sunt afectați când văd pe rețelele de socializare alți copii care afișează o viață mai bună decât a lor. Nu în ultimul rând, 18% dintre copii au explicat că motivul este că primesc mai puține like-uri sau au mai puține vizualizări la conținutul pe care îl distribuie față de cât se așteptau.

Același sondaj arată că 45% dintre copii văd aproape zilnic postări, comentarii sau fotografii cu mesaje agresive pe rețelele de socializare. În ciuda agresiunii extinse cu care au de-a face copiii în mediul online, 36% nu vorbesc cu niciun adult sau prieten despre agresiunile cu care se confruntă sau la care sunt martori pe internet, iar dintre cei care vorbesc despre problemele lor, 44% aleg să le spună părinților, 27,7% – prietenilor sau colegilor de clasă. Un procent 9% ar vorbi cu profesorii, deși 65% dintre copii au menționat că profesorii le-au vorbit la clasă despre bullying, jigniri și alte umilințe.

Aproape 14% dintre copiii și adolescenții respondenți fac provocări pe TikTok. Dintre aceștia, peste jumătate (54%) declară că nu le plac provocările, dar le fac pentru a nu fi respinși de prietenii lor sau pentru a fi acceptați într-un nou grup. 23% fac provocări ce sunt în trend pentru creșterea popularității pe internet și pentru a avea cât mai multe vizualizări. Tot atâția fac provocări ca să se simtă mai apreciați de colegii și prietenii lor.

În ceea ce privește timpul petrecut de copii pe rețelele de socializare, 18,2% au răspuns că stau aproape toată ziua, chiar și la școală, pentru că orele îi plictisesc; 38,6% – aproape toată ziua, cu excepția programului de școală; 40,2% – maximum două ore zilnic. Un procent 3% au afirmat că nu au cont pe nicio rețea de socializare.

Sondajul a fost realizat în ianuarie, în contextul Zilei Internaționale a Siguranței de pe Internet, care este celebrată pe 9 februarie. Eșantionul a fost format din peste 1.000 de copii și adolescenți din clasele V-VIII și liceu atât din mediul rural, cât și din cel urban.

World Vision România va lansa, miercuri, campania #LunaSiguranțeiPeNet, prin care va organiza o serie de webinarii gratuite dedicate profesorilor și părinților despre cum pot fi protejați copiii în mediul online. La finalul acestei serii, profesorii vor primi gratuit și un kit pentru siguranță pe internet pentru a-l folosi la ore.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut