Soluția Maiei Sandu pentru Transnistria

Republica Moldova va căuta o soluţie exclusiv paşnică pentru regiunea separatistă Transnistria, a declarat preşedintele Maia Sandu în cursul unei întâlniri cu ministrul suedez de externe Ann Linde, preşedintele în exerciţiu al OSCE.


‘Am subliniat determinarea noastră de a găsi căi exclusiv paşnice pentru apropierea celor două maluri, dar şi faptul că locuitorii din stânga Nistrului sunt cetăţeni cu drepturi depline ai Republicii Moldova’, a menţionat Maia Sandu.

În acelaşi timp, Maia Sandu a subliniat că Suedia susţine de mai mulţi ani calea europeană a Republicii Moldova, şi a mulţumit cu această ocazie autorităţilor suedeze pentru ajutorul acordat.

‘I-am informat pe partenerii noştri suedezi despre acţiunile pe care le vom întreprinde pentru asanarea justiţiei şi combaterea corupţiei, despre situaţia politică internă şi priorităţile noastre viitoare’, a adăugat preşedintele Republicii Moldova.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE s-a deplasat la Chişinău pentru a promova dialogul între autorităţile moldovene şi separatiştii din Transnistria, unde în cursul zilei s-a întâlnit cu liderul administraţiei de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

În cursul vizitei, liderul transnistrean a remarcat că aceasta este prima vizită a unui diplomat suedez în oraşul Bender /Tighina/ în ultimii 313 de ani şi şi-a exprimat speranţa că ea va avea rezultate mai pozitive decât cea a regelui suedez Carol al XII-lea, care, după înfrângerea în bătălia de la Poltava în 1709, s-a refugiat cu restul de trupe în cetatea Bender, potrivit portalului transnistrean Novostiprm.com.

După întâlnirea cu reprezentanţii ambelor părţi, Linde a declarat că s-a simţit ‘motivată de mesajul clar de susţinere a procesului de dialog’ între Chişinău şi Tiraspol. ‘Există încă provocări în faţă şi sunt importanţi paşii mici, dar concreţi, pentru a ne ţine pe drumul cel bun. Discuţiile mele de aici s-au concentrat pe paşii concreţi pentru creşterea încrederii şi un dialog real între ambele părţi cu scopul de a duce acest proces la un nou nivel’, a spus ea într-o conferinţă de presă.

Preşedintele în exerciţiu al OSCE s-a pronunţat totodată în favoarea ‘independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale’ a Republicii Moldova, evocând posibilitatea acordării unui ‘statut special’ pentru regiunea transnistreană.

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut