Soluția Consiliului Județean Cluj pentru a scăpa de cânii vagabonzi

Câinii fără stăpân reprezintă alături de cei îngrijiți și care trăiesc în spațiul public subiect de interes permanent pentru opinia publică din cauza cazurilor de atacuri asupra oamenilor. Câinii reprezintă unul din cele mai răspândite animale domestice din România, efectivul lor împărțindu-se în două mari categorii: câini care depind și cei care nu depind de om. În România, după anul 1990, au fost înregistrate mai multe cazuri de decese provocate de atacuri ale câinilor maidanezi. Și în județul Cluj au fost cazuri cu persoane mușcate de câini.

Câinii cu stăpân se împart în câini de companie, câini de curte sau cu un rol de pază în gospodăria tradițională și câini utilitari.

În categoria acestora din urmă se înscriu câinii antrenați pentru pază și protecție, câini de vânătoare, câini cu diverse roluri funcționale în cadrul instituțiilor statului (armată, poliție, vamă, apărarea civilă) și câinii de terapie. Câinii independenți de om (dar nu și de resursele derivate din activități umane) sunt cei născuți în stradă și care își procură singuri apă și hrană mai ales din gunoaie și deșeuri. Aceștia nu supraviețuiesc foarte mult și produc la rândul lor pui extrem de vulnerabili. Există și câini total independenți de om, anume câinii ferali, care sunt de fapt câini sălbăticiți, la prima, a doua sau a treia generație și care trăiesc la liziera pădurilor sau pe câmp, departe de așezări umane. Aceștia își procură hrana din vânătoare și nu se hrănesc din gunoaie sau deșeuri.

O analiză a problemelor și soluțiilor câinii comunitari din județul Cluj prezentată de Asociația Sirius Animal Rescue Cluj în cadrul ședinței Autorității Teritoriale de Ordine Publică arată că în județul Cluj, sunt înregistrați în Registrul de Evidență a Câinilor fără Stăpân 191.061 de câini și doar 16% dintre aceștia sunt sterilizați. Însă datele arată că mai mult de 30% din câinii din municipiul Cluj-Napoca și 70% din zonele rurale, nu sunt înregistrați în RECS, ca atare nu îi regăsim în aceste cifre.

Cauza efectivului numeros de câini fără stăpân este dată pe de o parte de lipsa programelor eficiente de sterilizare a câinilor cu sau fără stăpân, iar pe de altă parte de abandonul constant al puilor sau adulților nedoriți.

Dinamica de creștere a populației canine poate înregistra valori destul de mari. O femelă putând naște de două ori pe an între 8 și 16 pui. În patru ani, o pereche de câini nesterilizați pot aduce pe lume 2.048 de câini.

Cei 160.278 de câini nesterilizați din județul Cluj dintre care 62.508 femele nesterilizate pot aduce pe lume într-un singur an 1.000.128 de pui.

Numai că numărul mare de câini comunitari pot genera o serie de probleme. Printre acestea ar putea fi: blocaje aparute în adăposturile publice și private; accidente cauzate de prezența câinilor pe domeniul public pentru care primăriile sunt responsabile; câinii devin victime sigure în fața bolilor, din cauza lipsei atenției sanitar veterinare; câinii cad victime în fața oamenilor cu un comportament deviant și iresponsabil; necesitatea înființării de noi adăposturi; necesitatea semnării de către consiliile locale de contracte cu firme de capturare și ecarisare cu final tragic, omorârea acestor animale la 14 zile; disconfort creat comunității; suprasolicitarea Biroului Poliției animalelor prin sesizări legate de încălcarea legilor; extinderea focarelor de boli: rabie, parvoviroză, jigodie; extinderea zoonozelor (boli cu transmitere la om).

Pentru înlăturarea tuturor acestor probleme, autoritățile județene clujene spun că singura soluție o constituie reducerea numărului de câini comunitari prin sterilizare.

„Sterilizarea este singura metodă prin care putem reduce numărul de câini prezenți pe domeniul public, pe termen mediu și lung, în comparație cu firmele de ecarisare care, ajungând la blocaje, sunt nevoite să eutanasieze câinii după 14 zile. Capturarea și omorârea căinilor rezolvă problema câinilor de pe domeniul public, pe moment, după care alți câini vor popula zona, iar consiliile locale sunt nevoite să aloce bani la infinit, acestei proceduri. În schimb, prin sterilizare, nici nu omorâm câini și nici nu investim bani pe termen nelimitat pentru gestionarea câinilor”, se arată în analiza Asociaței Sirius Animal Rescue Cluj.

Aceste campanii de sterilizare ar urma să fie subvenționate de consiliile locale.

Astfel se are în vedere, implicarea medicilor veterinari în dialog cu deținătorii de animale privind bunăstarea animalelor, obligativitatea vaccinării, microcipării, sterilizării. Se asemenea, se propune demararea de controale și aplicarea de sancțiuni de către IPJ, IJJ și Poliția locală și înființarea de servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Totodată va fi obligatorie sterilizarea tuturor câinilor care nu dețin certificate de origine/pedigree, cu drept de montă, care nu sunt asociați unei rase omologate.

C.P.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut