Șoferii gherleni au primit cadouri de la polițiști

Dacă, cu ocazia zilei de 8 Martie, șoferițele au primit flori, din partea polițiștilor, zilele trecute conducătorii auto din municipiul Gherla au fost opriți în trafic, dar nu pentru control, cum se întâmplă de obicei.

În cadrul unei campanii derulată de Poliția Română – IPJ Cluj, polițiștii din cadrul Compartimentului Rutier al Poliției Municipiului Gherla au oferit conducătorilor auto câte un dispozitiv bluetooth. Aparatul le permite șoferilor să vorbească la telefon în timp ce conduc, fără a mai fi distrași de mobil și fără a le fi ocupate mâinile. Șoferii au mai primit și pliante în care se atrage atenția asupra principalelor preocupări care duc la pierderea atenției în timpul condusului.

Cei aflați la volan au fost încântați de cadoul primit, chiar în perioada sărbătorilor.  Fiecare dintre ei poate fi acum un model pentru ceilalți participanți la trafic, în condițiile în care mulți încă țin telefonul la ureche, în timp ce conduc, deși legea pedepsește acest lucru.

România se află pe primul loc în Uniunea Europeană după numărul de persoane decedate în accidente la un milion de locuitori. Neatenția la volan se numără printre cauzele care duc la astfel de evenimente. Conducerea unui autovehicul este perturbată atunci când sună telefonul mobil, când se vorbește la telefon fără căști sau bluetooth, când se folosesc diversele aparate din autoturism (display, GPS, aparatura audio sau video), pentru reglajul temperaturii, a oglinzilor etc. Neatenția mai apare atunci când șoferul se apleacă după obiecte, când se întoarce spre bancheta din spate, dar și când mintea îi este ocupată cu alte probleme.

Sunt măsuri preventive în cazul unor accidente nedorite, care sunt numai și numai în folosul șoferilor, atenționați astfel de polițiștii Compartimentului Rutier.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut