Situație de extremă dificultate la Școala Gimnazială din Mociu

Consiliul Județean Cluj a alocat, miercuri, din fondul de rezervă suma de 150 de mii de lei pentru comuna Mociu în vederea eliminării unei situații de extremă dificultate în care se găsește această unitate administrativă.

Banii vor fi folosiți în vederea finanțări proiectului de înlocuirea centralei termice de la Școala Gimnazială “Liviu Dan” Mociu. „Comuna Mociu menționează că în urma pregătirii pentru sezonul rece, s-a constatat faptul că din cauza degradării avansate (ruginire) a cazanului, pierde antigel. S-a încercat remedierea problemelor, dar nu a fost posibil. S-a făcut o expertiză în urma căreia un specialist a stabilit că trebuie înlocuit cazanul. Este vorba despre două corpuri de clădire cu o suprafață de aproximativ 2.000 mp, compuse din 30 de săli de clasă, laboratoare, băi, sală de sport etc în care-și desfășoară activitatea 311 copii și 24 de angajați.

Comuna Mociu susține că soluția este montarea a două cazane cu putere de 130kW fiecare și modificarea spațiului tehnic pentru a putea fi instalate toate echipamentele termice.

Se solicită suma menționată în regim de urgență având în vedere apropierea sezonului rece și lipsa sumei necesare achiziționării și montării echipamentelor necesare în bugetul local al primăriei”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat de Consiliul Județean Cluj.

Bani pentru „Programul pentru școli al României”

Tot miercuri, forul deliberativ al județului Cluj a aprobat proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului propriu al județului pe anul 2022, proiect inițiat de președintele Consiliului Județean, domnul Alin Tișe.

Astfel, într-o primă etapă, Consiliul Județean va aloca cca. 12,2 milioane de lei pentru finanțarea mai multor programe și proiecte gestionate. Concret, vor fi alocați 6.672.000 de lei pentru reluarea, începând din toamnă, a „Programului pentru școli al României”, prin care se asigură școlarilor clujeni produse lactate, fructe proaspete și produse de patiserie. De asemenea, alți 574.000 de lei vor fi acordați pentru achitarea burselor elevilor școlarizați în cele 11 instituții de învățământ special aflate sub autoritatea Consiliului Județean. Nu în ultimul rând, lucrările de întreținere derulate pe drumurile județene vor fi finanțate și ele, suplimentar, din bugetul instituției cu suma de 4.950.000 de lei.

În ceea ce privește susținerea instituțiilor finanțate din bugetul județului, Consiliul Județean va aloca, pentru șase dintre acestea, peste 21 de milioane de lei pentru finanțarea cheltuitelor de investiții și funcționare. Astfel, cele mai importate sume de bani, în valoare de cca. 20,4 milioane de lei, vor fi alocate Filarmonicii de Stat „Transilvania” și Teatrului de Păpuși „Puck”, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și pentru buna desfășurare a actului artistic.

Sprijin pentru sectorul medical

De asemenea, sectorul medical este vizat și el de rectificare. Concret, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj și Spitalul de Boli Psihice Cronice Borșa vor primi din bugetul județului suma de 171.000 de lei, respectiv de 65.000 lei, pentru achiziționarea de aparatură medicală și efectuarea unor lucrări de reparații urgente. Nu în ultimul rând, activitatea socială derulată de Consiliul Județean prin intermediul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj este susținută prin alocarea sumei de 40.000 de lei, destinată îmbunătățirii condițiilor de acces pentru persoanele cu dizabilități.

Centru Militar Zonal Cluj beneficiază de fonduri pentru relocare

Tot în cadrul ședinței ordinare, a fost votată alocarea sumei de 420.000 de lei pentru relocarea Centrului Militar Zonal Cluj, pe perioada desfășurării lucrărilor de modernizare a spațiului în care acesta își desfășoară activitatea. Banii vor fi folosiți atât pentru achitarea cheltuielilor de relocare ale instituției militare, cât și pentru plata chiriei în viitorul sediu.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut