Simeze clujene | „Mapping Frames” – expoziție colectivă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

*29 aprilie – 15 mai*

Vineri, 29 aprilie, de la ora 17, la Muzeul Etnografic din Cluj-Napoca are loc vernisajul expoziției „Mapping Frames”, o expoziție colectivă ce reunește lucrări ale mai multor tineri artiști.

Evenimentul va fi prezentat de prof.univ. dr. Lucian Nastasă-Kovacs, coordonator prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, curatori – Lector univ. dr. habil. Georgeta Olimpia Bera, Dr. Dan Breaz.

Pe simeze pot fi admirate lucrări semnate de Roxana Daniela Ajder, Radu Băieș, Ionela Blaj, Teodora Borz, Liviu Bulea, Mircea But, Tiziana Cellino, Mădălin Ciucă, Celina Cordoș, Tudor Costin, Mihai Guleș, Raluca Iancău, Tincuța Marin, Silvia Mateescu, Oana Năstăsache, Alexandru Nicoară, Vlad Olariu, Ema Păvăloaia, Oana Maria Pop, Anda Roman, Leonardo Silaghi, Laura Șonfălean, Nicoleta Tarcea, Alua Tebenova, Heidi Tradnik, Simona Tudose, Florin Viorel, Andreea Zimbru.

Alua Tebenova, tânără artistă originară din Kazahstan, ne-a acordat un scurt interviu în preajma evenimentului.

Reporter Făclia: Ai reușit să aduci o parte din specificul țării tale de origine prin operele tale de artă. Cu ce lucrări participi la această expoziție și cum le-ai ales?

Alua Tebenova: La această expoziție, “Mapping frames”, voi participa cu lucrarea “Dancing”, realizată în 2021. Această lucrare este despre emoție, viață, mișcare. Este foarte dinamică și colorată. Am pus accentul pe contrastele de culoare. În lucrare se pot vedea siluetele a doi dansatori. Poate fi o ciocnire a două elemente în forme feminine sau o luptă între două elemente opuse. Această lucrare este relativ nouă și nu a fost expusă nicăieri până în prezent. Este luminoasă, pozitivă, dinamică și creează o stare de spirit. Cred că așa vreau să mă simt în legătură cu primăvara, așa că am decis să o aleg pentru vernisaj.

Reporter Făclia: Cum este pentru tine să studiezi arte plastice la Cluj-Napoca?

Alua Tebenova: În general, bine. Îmi place faptul că fiecare elev este independent și își poate urma direcția aleasă. Universitatea oferă oportunități de creativitate fiecărui student, dar, bineînțeles, multe depind de fiecare student în parte. Acasă (în Karaganda) era mai multă teorie, dar aici este mai multă practică, ceea ce este foarte bun pentru dezvoltarea mea creativă.

Reporter Făclia: Ce îți transmit lucrările celorlați colegi care expun în această expoziție?

Alua Tebenova: După ce am lucrat împreună în același atelier din Parcul Central, pot recunoaște deja lucrările colegilor mei. Fiecare dintre ei este creativ și special în felul său. Fiecare are propriul său drum, unii sunt deja consacrați ca artiști, iar alții sunt încă pe drumul lor. Cred că ne înțelegem unul pe celălalt la nivel artistic și putem spune multe lucruri pe care nu le putem exprima verbal.

Reporter Făclia: Ce proiecte ai în plan pentru viitorul apropiat?

Alua Tebenova: Aș dori să fac o serie de picturi de portrete de femei. În ultima vreme am fost inspirată de cultura Orientului Îndepărtat și vreau să implementez aceste motive în picturile mele. Dar obiectivul principal este de a termina studiile de doctorat.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Alua Tebenova

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut