Simeze clujene | Expoziție de icoane pe sticlă la Galeriile de Artă Făclia | Foto și video

Joi, 24 martie, la Galeriile de Artă Făclia a avut loc vernisajul expoziției de icoane pe sticlă a artistului plastic Anda Moldovan. Evenimentul a fost moderat de redactorul-șef al cotidianului Făclia, Cosmin Puriș, iar expoziția a fost curatoriată de jurnalistul Demostene Șofron.

Anda Moldovan este la al doilea eveniment de acest gen, găzduit de Galeriile Făclia. Prima expoziție a avut loc anul trecut, în luna iunie.

Redactorul-șef, Cosmin Puriș, a transmis cuvântul introductiv, precizând că ˶Anda Moldovan a venit să ne aducă mesajul Învierii Domnului, prin aceste icoane cu totul speciale. Ne bucurăm că ne-a ales din nou pe noi, că a ales să expună la Galeriile Făclia, sperăm să ne întâlnim cu ea și în anii care urmează și cât mai multă lume să vină și să vadă expoziția.˝

Printre lucrări, vizitatorii pot admira reprezentări ale unor sfinți cunoscuți (Sfântul Ioan Botezătorul, Sfânta Cuvioasă Parascheva, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Sfântul Ierarh Alexandru, Sfântul Ierarh Nectarie), precum și ale unor momente importante din istoria creștinismului. Întrucât evenimentul expozițional are loc în perioada Postului Sfintelor Paști, lucrările care ocupă locul central sunt icoanele care înfățișează răstignirea Mântuitorului, Coborârea de pe cruce, Maica Domnului Îndurerată.

Spre deosebire de lucrările anterioare, creația artistică a Andei dezvăluie acum tendințe noi, atât în privința culorilor, cât și a mesajului. Curatorul Demostene Șofron a vorbit despre semnificația cromaticii preferate de artistă în această expoziție, remarcând perspectivele și elementele distincte față de celelalte creații: predominanța culorii albastru în fundal și în mantiile sfinților, icoanele pictate pe un fundal negru – amintind de noaptea originilor care precede creația-, utilizarea plenară a albului sau prezența mai pregnantă a auriului, simbolizând lumina cerească necreată. Roșu reprezintă culoarea jertfei și a altruismului, biruința vieții asupra morții, iar verdele puternic ne duce cu gândul la o regenerare spirituală, așa cum a observat curatorul.

 

˶Exponatele sunt picturi noi de la un ciclu la altul, dacă anul trecut s-a remarcat o explozie coloristică, acum culorile sunt mai liniștite, mai așezate, o noutate în abordările iconografice ale Andei. Toate icoanele exprimă trăiri, sentimente puternice. Mi-a plăcut această schimbare, această diversificare ce dovedește și accentuează, în primul rând, personalitatea artistei˝, a afirmat Demostene Șofron.

Curatorul a evidențiat, de asemenea, două teme importante prezente în lucrări, Învierea Domnului și Sfântul Gheorghe omorând balaurul.

Cu gândul la învățăturile spirituale ale Părintelui Paisie Aghioritul față de durerea aproapelui, acesta a subliniat în intervenția sa contextul în care ne aflăm: ˶De doi ani și ceva participăm la durerea celuilalt sau a celorlalți și ajunge să spun că încă sunt dureri cauzate de Covid-19, dar și de războiul din Ucraina, cu un final incert, exact cum este, din păcate, și pandemia, deși s-au făcut pași în această direcție.˝

˶Icoana este o evanghelie în culori, o Biblie explicată prin imagini, o punte de legătură cu cei care sunt reprezentați în icoană˝, a remarcat curatorul. ˶Icoana ne ajută în rugăciune, este cea care ne mijlocește zilnic comunicarea cu Dumnezeu. Trebuie să ne întoarcem la ea așa cum trebuie să ne întoarcem la credință și cred că de credință avem acum nevoie cel mai mult ˝, a adăugat Demostene Șofron.

Cu emoție și bucurie în suflet, artistul plastic Anda Moldovan a adresat celor prezenți cuvântul său și a declarat deschisă expoziția de icoane pe sticlă. ˶Pictez de mulți ani icoane și mi-am dat seama că icoana este un dialog continuu cu Dumnezeu˝, a spus ea. Tânăra artistă a evidențiat icoana Maicii Domnului Îndurerată alături de Iisus Hristos răstignit pe Cruce. Totodată, a dezvăluit semnificația din spatele florilor pictate inclusiv în icoana răstignirii și anume faptul că ele marchează bucuria Învierii ce avea să urmeze. Întărind urarea ˶un post binecuvântat în continuare˝, îndemnul final al Andei Moldovan a fost unul pe cât de emoționant, pe atât de realist: să oferim și să primim iertare.

Expoziția de icoane pe sticlă de la Galeriile de Artă Făclia (str. Clinicilor nr. 33) poate fi vizitată până la sfârșitul lunii aprilie.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut