Simeze clujene | Eveniment aniversar GYÖRKÖS 100

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, împreună cu Casa Memorială Györkös Mányi Albert a Asociației Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania și în colaborare cu Institutul Liszt Sfântu Gheorghe, invită iubitorii de artă la vernisajul expoziției aniversare organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea lui Györkös Mányi Albert.

Albert Györkös Mányi s-a născut în anul 1922 la Săvădisla și a fost, de formație, muzician, activând ca profesor la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Primul contact cu artele vizuale s-a produs relativ târziu, în anii 1960. Operele sale sunt inspirate, în bună măsură, de amintirea meleagurilor natale. Căsuțele cu „acoperișuri de cușmă”, în cuvintele artistului, peisajele de iarnă sau nopțile întunecate, copacii subțiri care se întrepătrund, bivolii și caprele care trăiesc alături de oameni, tradițiile specifice din Țara Călatei, portul popular și muzica, toate acestea alcătuiesc universul vizual inedit. Asupra acestei lumi de poveste, Albert Györkös Mányi și-a lăsat amprenta personală, tablourile dezvăluind un dialog intens cu mediul înconjurător, o interogare a lucrurilor evidente, a modului în care trăim, a ceea ce ne interesează.

Expoziția aniversară aduce în fața publicului și un catalog trilingv, prefațat de Katalin Kós. În acest catalog se regăsesc textul curatorial semnat de Ágota Ladó, textul analitic al lui Zsuzsanna Szebeni precum și un număr de aproximativ 60 de reproduceri din lucrările expuse.

Cu ocazia evenimentului, vor lua cuvântul: E.S. Lajos Mile, consul general al Ungariei la Cluj; Vákár István, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj; dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca; dr. Péter Széman, președintele Asociației Societatea Maghiară de Cultură din Transilvania; Kós Katalin, conducătorul și organizatorul de programe al Casei Memoriale „Györkös Mányi Albert”, curator al moștenirii Györkös; Ágota Ladó, curatorul expoziției; Zsuzsanna Szebeni, directorul Institutului Liszt Sfântu Gheorghe, co-curator al expoziției.

Vernisajul va avea loc miercuri, 23 martie 2022, de la orele 18:00, în Sălile Festive ale Muzeului de Artă Cluj-Napoca.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut