Simeze clujene | „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul”

*1-4 septembrie 2022* orele 10-19* Casa de Cultură a Studenților

Manifestarea artistică ce va inaugura Festivalul „Dumitru Fărcaș” din acest an constituie un eveniment încărcat de emoție, atât pentru protagoniștii de față cât și pentru publicul larg care a ascultat și iubit repertoriul maestrului taragotist și al ansamblului clujean „Mărțișorul”. Festivalul debutează joi, 1 septembrie, de la ora 18.30, printr-un vernisaj special găzduit de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, vernisaj ce urmărește să dea curs rememorării unei epoci în care numele Maestrului era puternic legat de Ansamblul Folcloric Studențesc „Mărțișorul”, ansamblu care acum împlinește 65 de ani. Așadar, o dublă celebrare, a legăturii strânse dintre Mărțișor și celebrul taragotist român și a existenței de decenii a ansamblului.

Sub atenta îndrumare a Maestrului Fărcaș, „Mărțișorul” a dobândit de-a lungul anilor recunoaștere la nivel național și internațional, adunând în palmaresul său numeroase premii și diplome de excelență.

Expoziția intitulată sugestiv „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul” prezintă o colecție de fotografii din arhiva personală a Maestrului și din cea a Ansamblului, anunță organizatorii.

Fiind vorba de un eveniment cu totul deosebit, vernisajul prilejuiește întâlnirea cu diferite personalități ale vieții culturale clujene, fiecare având o legătură de suflet cu îndrăgitul artist Dumitru Fărcaș. Invitații care vor onora manifestarea cu prezența și cuvântul lor sunt primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, interpreții consacrați Elise Stan, Ioan Bocșa și Grigore Leşe. Tineri taragotiști printre care Cristian Totpati, Andrei Ioan Hanes și Dănut Goia vor susține un recital deosebit alături de Orchestra Ansamblului Folcloric Studențesc “Mărțișorul”.

La ceas aniversar, se vor alătura auditoriului și mărțișoreni, oameni care l-au iubit pe Dumitru Fărcaș și care, îndrumați fiind de acesta, au dus mai departe dragostea pentru muzică, tradiții și port popular românesc.

Locurile fiind limitate, accesul la vernisajul expoziției „Dumitru Fărcaș, o viață cu Mărțișorul” se va face în baza înscrierii prealabile, prin completarea formularului disponibil la acest link https://forms.gle/KiAKc37ZKMp9A5rB9 .

Expoziția va rămâne ulterior deschisă spre vizitare pe toată durata festivalului.

Festivalul „Dumitru Fărcaș”, ediția a patra, este organizat de Fundația „Dumitru Fărcaș”, cu sprijinul Primăriei și al Consiliului Local Cluj-Napoca și se desfășoară în perioada 1-4 septembrie 2022.

Iulia GHIDIU    

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut