Simeze clujene | Bijuterii arhitecturale nebănuite

Arta fotografică, se știe, cuprinde o gamă largă de obiective. Mai puțin cunoscute sunt însă porțile, balcoanele și zăvoarele Clujului, pe lângă care trecem adesea fără a le observa. Lenke Kegye este artistul fotograf care ne atrage atenția asupra acestor bijuterii, cum le numește ea. I-am aflat povestea în interviul acordat ziarului Făclia.

Începuturile

Totul a început când Lenke era doar un copil. A urmărit un film în care se derula o secvență cu un laborator foto, ceea ce a captat-o definitiv. Atât de mult încât și-a creat propriul laborator, pe care îl are și astăzi.

„Mergeam pe stradă. Lumea are tendința de a merge cu privirea în jos. Niciodată nu se uită la nivelul ochilor, cu atât mai mult în sus. Este atâta istorie, arhitectură, lucru manual…fiecare clădire este o bijuterie. Pentru că acolo s-a muncit. Mai ales arhitectul care a gândit acel edificiu trebuia să aibă o viziune foarte frumoasă, care dăinuie de o sută, două sute de ani.”

Mai întâi au fost zăvoarele

Proiectul-trilogie născut dintr-o veritabilă pasiune a artistei pentru istorie și artă a debutat în 2018 cu expoziția intitulată Intrări-ieșiri. Despre „reflexia asupra frumuseții ascunse în detalii” au vorbit atunci Sabin Mircea Rus, specialist în programe culturale și critic de artă, și conf. univ. dr. Ion Cârja, de la Facultatea de Istorie a Universității „Babeș-Bolyai”.

„Mergând pe stradă, am văzut o clanță foarte frumoasă. Am exclamat Uau! Și am început să fiu atentă. Și am descoperit că sunt foarte multe. Din păcate, ele și dispar. Așadar, a fost un subiect ad-hoc pentru prima expoziție, care a fost foarte reușită. Atunci am decis ca în fiecare an să vin cu ceva legat de Cluj, de istoria Clujului. Pentru că altminteri se pierde”, ne spune Lenke.

Au urmat balcoanele

Prin asemenea inițiative admirabile, atât clujenii cât și cei care vin ca turiști în orașul de pe Someș au ocazia să vadă ce frumuseți arhitecturale ascunde urbea. După clanțe și zăvoare, au urmat balcoanele, în 2019, surprinse fotografic în cadrul expoziției Broderia metalică a Clujului (curatori profesorul Ucu Bodiceanu și Dorina Pop, artist plastic, președintele Asociației Artiștilor Plastici din județul Cluj). Probabil cel mai cunoscut balcon, ca stil arhitectural vorbind, este balconul tip Julieta, denumit astfel după celebra tragedie shakespeariană „Romeo și Julieta”, dar pe lângă acesta mai există multe altele.

„Să lucrezi cu fier forjat acum o sută de ani nu a fost ceva ușor. Sunt foarte frumoase balcoanele din Cluj.”

De când i-au văzut expozițiile, clujenii se plimbă altfel pe stradă, sunt mai atenți la detalii, aflăm pe parcursul interviului.

Prin poarta trecutului sau Secrete bine păzite

Trilogia continuă în prezent cu Paznicii secretelor/ Titkok őrzői. Nu, nu este vreun film SF, ci este cea mai recentă expoziție semnată Kegye Lenke, găzduită de Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană din Cluj-Napoca, spațiu generos și primitor unde artista a expus și anterior. Paznicii secretelor, un titlu inspirat pentru ceea ce descoperim cu această ocazie…porțile Clujului de altădată, de diferite dimensiuni, forme, culori și cu „broderii” specifice, ascunzând în spatele lor istorii nebănuite…

„Și această idee mi-a venit ad-hoc. Mergând pe stradă, am avut un flash. Deja am acum o trilogie. Anul viitor voi aborda un alt subiect, Clujul altfel.”

Supremația lemnului

Din varietatea materialelor pe care le putem descoperi la o simplă plimbare pe lângă clădirile istorice sau casele vechi din oraș, Lenke s-a axat de data aceasta pe porțile din lemn. „Cele metalice sunt puțin reci, iar eu am optat pentru lemn fiindcă el ne povestește foarte multe și emană o anume căldură.”

Toate bijuteriile sunt aparte, dar unele strălucesc mai tare

Lenke are și o poartă preferată, am provocat-o și ne-a dezvăluit despre care este vorba. „Îmi place foarte mult poarta de pe strada Moților, vizavi de Biserica Reformată. O altă poartă, care de data aceasta conține atât lemn cât și metal, este cea a clădirii Camerei de Conturi din Cluj.”

Dintre zăvoarele favorite ale artistei, le amintim pe cele de pe strada Samuil Micu și Fortăreței. Pe Bulevardul Eroilor se află balconul preferat al lui Lenke, în apropiere de Banca Transilvania. Mai jos de magazinul Central există o clădire albă, cu un balcon de culoare albastru deschis. „Îmi dă impresia Greciei, a orașului Santorini.”

Alternative…

Dacă nu era proiectul bijuteriilor arhitecturale, un alt aspect, absolut distinct, spre care s-ar fi îndreptat obiectivul aparatului de fotografiat al lui Kegye Lenke ar fi fost ochii oamenilor. Doar atât. „Fiecare persoană are irisul altfel și, în general, chiar dacă îi vezi zâmbind, oamenii au o privire tristă. Sunt diferite forme, culori ale ochiului uman, asta m-ar fi interesat să fotografiez. Și o voi face în viitor.”

Bijuteriile atrag acum privirile trecătorilor

Feedback-ul pozitiv pe care l-a primit în urma expozițiilor i-a dat puterea, motivația de a continua. „Am înțeles că are rost ceea ce fac, că nu o fac doar pentru mine. Oamenii au nevoie de așa ceva, vor mai mult. Pentru mine este o satisfacție sufletească enormă că las ceva în urma mea”, mărturisește Lenke, pe măsură ce ne apropiem de finalul discuției.

În loc de final…Arta…în 3 cuvinte!

EU VĂD ALTFEL! sunt cuvintele ce rezumă felul în care artista se raportează la ceea ce face. „Lentila și obiectivul aparatului de fotografiat aproape că nu te înșală niciodată.” Un crez artistic la care merită să reflectăm.

Expoziția Paznicii secretelor poate fi vizitată în perioada 25 iulie – 10 august 2022 la Turnul Croitorilor Centru de Cultură Urbană, de luni până duminică inclusiv, în intervalul orar 10.00-13.00 și respectiv 14.00-18.00, iar intrarea este liberă.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut