Simeze clujene | ”(A)ere de primăvară. Istorii. Sărbători. Tradiții”

*18 aprilie – 15 mai 2022*

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei împreună cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei invită publicul clujean să vizioneze expoziția ”(A)ere de primăvară. Istorii. Sărbători. Tradiții” prezentată pe Instalația ”10×10” situată pe Bulevardul Eroilor.

Manifestarea se dorește a fi o încercare vizuală de a reflecta primăvara de-a lungul istoriei și, mai ales, conceptul de ritual.

Conceptul timpului este unul dificil de definit deoarece este extrem de subiectiv. Perceperea lui diferă de la individ la individ și de la comunitate la comunitate. Cu toate acestea, contemplarea asupra timpului, amintirea conștientă a evenimentelor și experiențelor trecute, precum și anticiparea celor viitoare sunt esența a ceea ce numim ”inteligență umană”. Timpul sacru al sărbătorilor este un timp mitic – în cadrul lui, anumite evenimente importante din trecut devin iarăși prezente. Altfel spus, timpul devine repetabil, reversibil, este un timp ciclic.

Un astfel de ciclu temporal, încărcat cu ritualuri și elemente sacre, este reprezentat de primăvară, anotimpul reînvierii și a noilor începuturi. Este subiectul la care suntem și noi invitați să medităm acum.

Perioada de desfășurare: 18 aprilie – 15 mai 2022.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut