Simboluri secesioniste și revizioniste prezentate de fanii CFR la derby-ul cu Universitatea

Imaginile din zona galeriei CFR 1907 de luni seara de la meciul cu Universitatea de pe Cluj Arena păreau desprinse de la mitingurile organizației revizioniste Mișcarea Tinerilor din 64 de Comitate. Suporterii echipei din Gruia care se revendică de pe vremea Imperiului austro-ungar au profitat de derby-ul local pentru a promova simboluri cu caracter secesionist și hungarist revanșard.

Nu e o noutate faptul că artizanii propagandei hungariste caută diverse mijloace pentru a lupta pentru combaterea efectelor Trianonului și a demonstra „unitatea istorică” a națiunii maghiare. Nostalgicii Ungariei Mari profită din plin de activitățile sportive pentru a atrage de partea lor cât mai multă lume și a da vizibilitate cât mai mare mesajelor. Aceștia și-au dat seama că echipele sportive, stadioanele și sălile de sport constituie cadrul perfect pentru a răspândi virusul iredentist.

Miile de suporteri care au luat parte luni seara la derby-ul dintre Universitatea și CFR 1907 au putut vedea pe gardul de protecție de la peluza nord a stadionului Cluj Arena „steagul Transilvaniei independente”, promovat intens în ultimii ani de cercurile iredentist șovine care militează pentru autonomia acestei zone.

Se încearcă resuscitarea „transilvănismului”

Promovarea aşa zisului „steag al Transilvaniei” se înscrie în campania de resuscitare a curentului „transilvanist”. Acest curent a fost promovat intens imediat după Unirea de la 1918 iar în ultimii ani anumite cercuri autonomist separatiste încearcă să popularizeze din nou această idee ce vizează izolarea românilor ardeleni de marea lor familie naţională. Adepţii ideii de transilvanism încearcă să demonstreze că Transilvania are viaţa sa, istoria sa şi că această regiune geografică este din punct de vedere cultural cu totul diferită de restul României. Adevărul este însă cu totul altul. Acest termen are rolul de a deghiza un program autonomist-secesionist pentru a-i ascunde sub o umbrelă înşelătoare adevărata semnificaţie. Practic ”transilvanismul” nu este altceva decât o etapă dintr-un plan mai complex ce vizează combaterea efectelor Trianonului. Deşi unele voci încearcă să arate că transilvanismul a apărut la sfârşitul sec. XIX, în realitate acest curent a fost conceput în laboratoarele revizionismului maghiar după 1918, când românii din Transilvania şi-au întors faţa către Bucureşti. Curentul a fost promovat intens, câştigând teren în rândul unei părţi a maghiarilor din Ardeal. La acea vreme, românii au avut o rezervă totală faţă de această idee, refuzând să intre în acest joc. Transilvanismul a fost resuscitat după `89 iar în ultimii ani se constată o intensificare a propagandei pe această temă. Cum era de aşteptat, cei mai înflăcăraţi susţinători ai ideii de transilvanism sunt acei reprezentanţi ai etnicilor maghiari care s-au erijat în luptători pentru autonomia teritorială a ţinutului secuiesc. Pe lângă aceştia, în rândul populaţiei maghiare există o serie de persoane care, dându-şi seama că fără sprijinul majorităţii româneşti nu-şi pot atinge obiectivul, încearcă să câştige adepţi în rândul românilor.

E interesant că jandarmii clujeni, deși au văzut acest simbol secesionist, nu au luat nicio măsură pentru îndepărtarea lui, rămânând afișat pe tot parcursul meciului. De asemenea, tot suporterii CFR-ului au fluturat pe parcursul meciului un steag imens cu dungi albe și roșii. Acesta este primul steag al Regatului Ungariei, cunoscut ca steagul arpadian.

Gest sancționat în trecut

Anii trecuți, jandarmii clujeni au sancționat gesturile de afișare a așa zisului „steag al Transilvaniei independente”. Spre exemplu, în 2017, la 15 martie, trei persoane care au purtat un astfel de steag la manifestările dedicate Zilei Revoluției Maghiare de la 1848 au fost amendate de către jandarmi cu 1.500 de lei, în total, în timp ce un alt participant a primit avertisment. O astfel de sancțiune a fost aplicată și la Dej.â

S-a dorit autorizarea steagului cu Ungaria Mare

Precizăm că Federația Ungară de Fotbal a înaintat o cerere, în luna februarie, prin președintele forului, Sandor Csany, ca fanii să poată afișa steaguri cu simbolul Ungariei Mari la meciurile internaționale.

 

UEFA nu a acceptat cererea Federației Ungare de Fotbal pentru ca fanii să poată afișa steaguri cu simbolul Ungariei Mari la meciurile internaționale. Federația Română de Fotbal a luat legătura cu forul european şi a infirmat că acesta ar fi autorizat cererea federaţiei maghiare de fotbal ca suporterii să afişeze la meciurile internaţionale steagul Ungariei Mari, aşa cum anunţase forul de la Budapesta.

 

„Federaţia Română de Fotbal consideră protejarea integrităţii fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată. FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal. Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European; Considerăm că Federaţia Maghiară de Fotbal a greşit făcând anunţul respectiv întrucât afişarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conţinut provocator şi/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranţă comisiile disciplinare, dacă va fi cazul”, se arată în comunicatul de presă al Federaţiei Române de Fotbal, publicat pe site-ul oficial.

Totodată, Federaţia Română de Fotbal aminteşte că „revizionismul nu este acceptat în fotbal şi are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancţiona afişarea acestui simbol cu potenţial de incitare la urâ şi violenţă la meciurile din competiţiile europene”.

 

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut