Sex scandal cu europarlamentar ungar

Un eurodeputat ungar al partidului premierului Viktor Orban a recunoscut că demisia sa din Parlamentul European a avut legătură cu participarea la o petrecere clandestină la Bruxelles, despre care media au relatat că a fost o „orgie”, încălcând restricţiile anti-COVID aflate în vigoare, relatează AFP.

În afară de nerespectarea măsurilor legate de pandemie, Jozsef Szajer, în vârstă de 59 de ani, este acuzat şi de încălcarea legislaţiei privind drogurile. El dă asigurări însă într-un comunicat că nu a consumat droguri, dar recunoaşte că la faţa locului poliţia a găsit pastile de ecstasy.

Acest eurodeputat al FIDESZ, partid ungar asociat grupului parlamentar PPE (dreapta), şi-a anunţat duminică plecarea din Parlamentul European şi retragerea din viaţa politică, spunând că acest lucru „nu are nimic de-a face” cu dezbaterile politice în desfăşurare privind statul de drept din Ungaria.

Marţi, după ce cotidianul flamand Het Laatste Nieuws a scris despre prezenţa sa la această petrecere de vineri seară, care s-a încheiat cu circa 20 de reţineri, a oferit el însuşi precizări.

„Regret profund această încălcarea a restricţiilor anti-COVID. Am fost iresponsabil. Sunt pregătit să plătesc amenda prevăzută în acest caz (250 de euro – n.r.)”, a explicat, într-un text transmis de PPE, Jozsef Szajer, un aliat de peste 30 de ani al lui Viktor Orban.

„Cer iertare familiei, colegilor şi alegătorilor mei”, a adăugat el, spunând că a fost o greşeală „strict personală”, fără a face alte precizări.

Cotidianul La Derniere Heure a calificat petrecerea drept o ‘orgie de lockdown’. În Belgia, s-a întâmplat des ca poliţia să întrerupă ‘petreceri de lockdown’, care ignoră interdicţia de circulaţie, de la începutul celei de-a doua serii de măsuri de izolare legate de pandemie, introduse în urmă cu o lună.

De această dată, ’25 de bărbaţi goi’ au fost găsiţi ‘la etajul unui bar’ situat în centrul oraşului, nu departe de comisariatul central din Bruxelles, conform La Derniere Heure .

Unul dintre participanţi, membru al Parlamentului European, a încercat să fugă prin jgheabul de la acoperişul clădirii la sosirea poliţiei, dar a fost reţinut de o patrulă venită ca întăriri.

„Bărbatul avea sânge pe mâini, posibil să se fi rănit în timp ce fugea”, a precizat la rândul său Parchetul din Bruxelles, care l-a identificat pe fugar doar cu iniţialele, S.J., născut în 1961.

În comunicatul de marţi, Szajer a confirmat că s-a folosit de funcţia sa de eurodeputat în timpul arestării şi a explicat că a fost apoi condus la domiciliu de poliţie.

Conform parchetului, circa 20 de persoane au fost sancţionate în total. În afară de eurodeputat, în grupul de bărbaţi se aflau şi doi diplomaţi.

Incidentul survine într-un moment dificil pentru premierul suveranist al Ungariei, Viktor Orban, care este în dispută cu Bruxellesul în privinţa iniţiativei de condiţionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept şi care trebuie să gestioneze o situaţie pandemică şi o recesiune tot mai dificile în ţară, comentează şi Reuters.

Liderul partidului de opoziţie Momentum a spus că scandalul arată „eşecul moral total” al Fidesz, care se prezintă ca un promotor al valorilor creştine şi al familiei.

Bulcsu Hunyadi, analist la think-tank-ul Political Capital, a spus că e greu de anticipat dacă incidentul va avea un impact de durată asupra sprijinului pentru Fidesz. Partidul conduce în sondajele de opinie, chiar dacă în 2019 un scandal sexual care a avut în centru un primar al Fidesz a erodat sprijinul formaţiunii la un scrutin local.

„Un scandal ca acesta are un impact pentru o perioadă, dar cred că pe termen lung nu îi va zgudui pe votanţii cu adevărat fideli ai Fidesz”, a spus el.A

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut