Serviciul pentru Imigrări Cluj: 45 de străini în situații ilegale, depistați în 2021

Polițiștii Serviciului pentru Imigrări al Județului Cluj au asigurat, în 2021, managementul șederii și rezidenței pe teritoriul României pentru 14.024 persoane, dintre care 6.417 din state terțe, cei mai mulți din Republica Moldova, Vietnam, Sri Lanka, Turcia, Maroc, India, Tunisia, SUA și 7.607 cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Franța, Germania, Italia, Spania și Ungaria.

Principalele scopuri pentru care străinii și-au stabilit reședința pe teritoriul României sunt conexe dreptului la unitatea familiei (reîntregirea familiei, membrii de familie ai cetățenilor români, UE sau SEE), studii, angajare în muncă sau stabilirea permanentă a domiciliului pe teritoriul țării noastre.

În ceea ce privește admisia în România, în perioada de referință au fost primite 71 de invitații pentru străini și 39 cereri pentru reîntregirea familiei. În aceeași perioadă au fost înregistrate 2.458 de cereri pentru eliberarea avizelor de angajare în muncă, fiind emise 1.948 avize pentru lucrători permanenți. Ca urmare a aprobării dreptului de ședere, au fost emise 3.006 de permise de ședere, dintre care 2.898 pentru ședere temporară și 108 pentru ședere pe termen lung. Au fost eliberate 1.979 de documente pentru cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, din care 1.909 certificate de înregistrare, respectiv 70 de cărți de rezidență.

Pe linia combaterii șederii ilegale, în perioada de referință, au fost organizate 49 de acțiuni cu forțe proprii și în cooperare cu instituții cu atribuții în domeniu, în urma cărora au fost depistați 45 de străini în situații ilegale. Pentru străinii aflați în situații ilegale sau care nu mai întruneau condițiile prevăzute de lege pentru acordarea sau prelungirea dreptului de ședere, au fost emise 54 decizii de returnare de pe teritoriul României și o comunicare de părăsire a țării. Pentru 19 persoane a fost dispusă măsura îndepărtării sub escortă de pe teritoriul României.

În 2021, polițiștii de imigrări au aplicat 45 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 156.500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, respectiv OG 25/2014 privind angajarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, republicată.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut