Sergiu Mișcoiu, despre moțiunile candidaților la șefia PNL : “Ambele par scrise acum trei decenii”

Cei doi candidați la funcția de președinte al PNL, Ludovic Orban și Florin Cîțu, s-au înscris oficial în cursă și și-au prezentat planurile de viitor.

Dacă actualul lider al liberalilor are în vedere continuitatea, programul său fiind unul conservator, premierul Cîțu se uită înspre viitor și tot ce înseamnă suflu nou în partid. Când vine vorba de moțiunile celor doi, unii specialiști sunt acizi. În opinia lui Sergiu Mișcoiu, profesor universitar la Facultatea de Studii Europene din cadul UBB Cluj, ambele par scrise acum trei decenii, în perioada incipientă a democrației post-comuniste.

El arată că până acum, confruntarea dintre cei doi candidați la șefia PNL a avut, un caracter strict personal, incluzând critici virulente legate de trecutul acestora și chiar și atacuri imunde, desprinse parcă dintr-o lume politică a anilor ’90 pe care o doream uitată.

Au abundat promisiunile de recompensă pentru șefii diverselor filiale, programe de tipul PNDL III („Anghel Saligny”) pentru primarii liberali, împărțirea reală sau virtuală de funcții și onoruri. Odată cu depunerea oficială a candidaturilor însă, așa cum ar fi trebuit să se întâmple încă de la început, cei doi pretendenți la șefia partidului au fost nevoiți să elaboreze și documente programatice. Și aici, cei doi au căutat să se diferențieze și parcă să demonstreze că viziunile lor asupra a ceea ce trebuie făcut sunt radical diferite. Ludovic Orban a prezentat o moțiune ultra-conservatoare („PNL, Forța Dreptei”), al cărui text îl apropie parcă de tizul său de peste Tisa, Viktor Orban: sunt puse în prim plan familia, religia și națiunea, elementele liberale regăsindu-se doar în sfera economică”, spune Sergiu Mișcoiu.

El mai arată că premierul Cîțu, inspirat probabil de numeroșii săi susținători ex-pedeliști din partid, propune „o moțiune cu un caracter general ideologic mai vag (sinteză a „conservatorismului, liberalismului și creștin-democrației, confirmând apartenența PNL la familia europeană populară”), centrată însă într-o manieră disproporționată pe teme economice și ignorând, în stil caracteristic, aspectele societale (educație, sănătate, cultură)”.

„Moțiunea sa este una ultra-neo-liberală din punct de vedere socio-economic, adresată parcă marilor investitori și nu unui activ de partid care e, în realitate, aproape la fel de eterogen precum ansamblul societății românești.

Ambele moțiuni par scrise acum trei decenii, în perioada incipientă a democrației post-comuniste. Subiectele care sunt de actualitate în dezbaterile din partidele europene (paritatea și egalitatea de gen, non-discriminarea, implicarea membrilor de bază din partid în decizia colectivă prin mecanismele democrației participative etc. etc.) fiind total absente din textele acestor două documente programatice”, mai afirmă Sergiu Mișcoiu.

Fiecare cu moțiunea lui: PSD, moțiune de cenzură

Și unii reprezentanți ai opoziției comentează acid pe marginea moțiunilor liberale.

Liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș, consideră că cele domotiuni, a lui Orban si a lui Cîțu, sunt aproape identice, dar ambele rupte de realitate, vorbind doar de ,, România Liberală” de principii și valori pe care chiar ei nu le respectă.

„În schimb nu se vorbește nimic de România reală, de problemele concrete ale oamenilor, nimic despre creșterea calității vieți. PSD va depune o moțiune de cenzură la începutul noii sesiuni parlamentare, împotriva Guvernului Cîțu. România nu-și poate permite un  prim-ministru cum este Florin Cîțu și nici nu merită o asemenea guvernare. PSD face tot ce-i stă în putința legal să-i scape pe români de acest guvern incompetent, iresponsabil, care le face mult rău, condus de un prim-ministru care premeditat a ascuns opiniei publice fapte grave din trecutul său ce-l fac incompatibil cu această funcție în orice stat civilizat al Uniunii Europene. Decizia strategică în privința inițierii și depunerii moțiunii de cenzură la adresa Guvernului Cîțu, va fi adoptată la reuniunea de lucru de la finalul acestei săptămâni a Biroului Politic Național PSD și a grupurilor parlamentare”, spune liderul PSD Cluj, Alexandru Cordoș.

Anca M. Colibășanu

)

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut