Serbările zăpezii de la Mărișel

Cu cât a venit mai târziu, cu atât este mai frumoasă iarna în Apuseni. Mantia sa, ce pare a fi înnobilată cu cristale în strălucirea soarelui, a acoperit toate culorile anotimpurilor trecute, lăsând loc doar verdelui nemuritor din verticalitatea pădurilor de brazi ce acoperă meterezele Apusenilor.

În acest mirific decor al acestui făurar s-a desfășurat, sâmbătă, Serbările zăpezii la Mărișel, pe pârtiile botezate ,,Ski@Bike Resort, unde curajoși întreprinzători din zonă au proiectat și apoi au amenajat o frumoasă ministațiune a sporturilor de iarnă, care se deosebește doar prin dimensiuni de renumitele pârtii din Austria, Franța, Elveția și alte nume sonore.
Prin curajul, riscul și generozitatea tânărului Adrian Handrău, aici, pe înălțimile celei mai răsfirate comune a județului nostru, printr-un proiect european de cinci milioane de euro, s-au amenajat trei pârtii de schi (albastră, roșie, neagră) și una de sanie, s-au instalat trei circuite pentru telecabine și teleschiuri și o instalație de zăpadă artificială, cotată ca una dintre cele mai moderne din țară.

Tradiția gospodinelor

Nocturna, generoasa parcare, serviciile adiacente din care nu lipsesc echipamentele necesare sporturilor albe, școală de inițiere în practicarea acestora, cazarea în numeroasele pensiuni, serviciul Salvamont asigurat de Consiliul Județean, alimentația publică, ce pune în valoare tradiția gospodinelor de aici, vin să certifice potențiala relaxare ce o găsim pe aceste piscuri ale bogaților noștri Apuseni.
Printr-o bună colaborare cu administrația publică locală s-au croit și amenajat drumuri de intrare și ieșire cu sens unic, iar administrația ministațiunii dispune și de tractor cu lamă pentru menținerea funcționabilă a drumurilor de acces, pe care am circulat fără griji, chiar dacă stratul de zăpadă atingea și 50 cm pe aceste întinderi geografice abisale, de care greu te desparți.
Cred că niciodată, iarna, nu au urcat atâtea autoturisme în perimetrul Apusenilor, ca în această sâmbătă a Serbării zăpezii. Sute și sute de familii, cu mic, cu mare și-au adus aici schiurile, săniuțele și snowboardul. Numărul lor a fost din patru cifre.
La concursul de schi slalom uriaș, ne informează organizatorul competiției Cornel Uțiu, s-au înscris 100 de schiori, începând de la vârsta de șase și până la 99 de ani. Firesc, că de 99 nu au fost, însă validarea a fost exigentă pentru toate vârstele, iar după recunoașterea traseului, s-a dat startul competiției la disciplina slalom uriaș, desfășurată în două manșe, pe două grupe de fete și băieți.

Cupe, medalii și cadouri
Au fost premiați de către primarul comunei Mărișel, dl. Viorel Ghic și administratorul pârtie, dl. Adrian Handrău, un număr total de 48 de concurenți care au primit cupe, medalii și cadouri. De fapt, cu medalii au plecat toți concurenții acestei reușite ediții, care nu au abandonat pârtiile până la orele serii.
Apoi, serbarea zăpezii a fost aureo­lată de spiritul nepieritor al tradițiilor artistice aduse mereu pe scenă de tinerii membri ai Ansamblului folcloric ,, Nepoții Iancului’’, care învață în Școala gimnazială ,,Pelaghia Roșu’’ din localitatea cu un bogat trecut istoric sărbătorit, an de an, la Crucea Iancului de la Fântânele.
Pe platoul din fața clădirii administrative a ministațiunii, s-a încins jocul popular tradițional al fetelor și băieților din Mărișel care a sfârșit într-o mare horă a unirii în care s-au prins toți iubitorii tradițiilor noastre milenare, iar pofta de joc, la -4 grade, a fost amplificată de frumoasele melodii prezentate de taragotiștii Mărișelului, care au împrumutat câte ceva din sunetul muntelui.
Revenind la atmosfera serbării, nu trebuie neglijate cele șase sănii și caii bidivii ce au adus în imagini crâmpeie din frumoasa noastră copilărie, a celor bine… grizonați, aceste mijloace de transport ale iernii au plimbat atât câștigătorii competiției de schi, dar și iubitorii de agrement cu cai-putere-hipo.

 

Ineditul serbării
Ineditul serbării zăpezii a fost adus și de Asociația ,,Pelaghia Roșu’’ profilată pe promovarea și dezvoltarea turismului local, coordonată de dl. Viorel Pleșa, care a fost mai mult decât generoasă cu acest eveniment al anotimpului alb, oferind participanților standuri cu bunătăți tradiționale.
Astfel, cei ce au dorit au putut servi diferite sortimente de brânzeturi, din care nu au lipsit telemeaua și cașurile, gustoasa slănină cum numai moții știu s-o pregătească, apoi cârnații, caltaboșii, cotletul, chifteluțele, pâinea de casă, un mare număr de sortimente de prăjituri, sucuri și dulcețuri din care nu au lipsit fructele sănătoase din pădurile Apusenilor.
Țuica, vinul fiert, ceaiurile din flora spontană au fost la discreție în această zi cu răsfăț culinar pregătit cu atâta ospitalitate și migală de membrele acestei asociații prezentă la toate manifestările organizate de conducerea comunei Mărișel și comunitatea locală, înfrățită de când îi lumea cu puterea de neclintit a acestor munți ce poartă aurul mult râvnit de alții, în abisurile sale.
Serbările zăpezii s-au încheiat cu un moment feeric generat de flacăra torțelor ce au coborât pe Căile… Lactee ale pârtiilor din Mărișel.
Dumitru VATAU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut