Sentință cu impact negativ asupra bugetului municipiului Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul de fond cu S.C. Clearline Development & Management SRL deținută de compania Impact ce viza acordarea de despăgubiri în cazul proiectului imobiliar din Lomb. Potrivit sentinței pronunțată de Tribunalul Specializat Argeș, municipalitatea clujeană va trebui să plătească firmei bucureștene o sumă importantă de bani cu titlu de prejudiciu și dobândă legală penalizatoare.

Primăria Cluj-Napoca s-a asociat în 2006 cu societatea Impact pentru a construi un cartier de locuinţe pe Dealul Lomb. În total au fost anunțate 6000 de locuințe (3200 case si 2500 apartamente), Primăria a pus la dispoziţie un teren de 267 de hectare din zona Lomb, iar societatea s-a angajat să viabilizeze zona şi să susţină financiar crearea noului cartier de locuinţe, concomitent cu predarea către municipalitate a 75 de locuinţe şi a 33% din suprafaţa de teren, viabilizată în doi ani de la obţinerea autorizaţiei de construire. În acest sens, a fost creată în 2008 şi o societate, Lomb SA, prin asocierea celor două părţi, firmă care urma să dezvolte proiectul imobiliar din Lomb. Parteneriatul nu s-a mai concretizat, având în vedere declanşarea crizei financiare în 2008.

De atunci, primăria şi partenerii au încercat în primă fază să relanseze proiectul, iar apoi să cadă la înţelegere cu privire la rezilierea contractului de asociere pentru cartierul Lomb.

Societatea Impact a acuzat Consiliul Local Cluj de faptul că nu și-a respectat obligațiile contractuale, respectiv nu a contribuit cu aportul propriu. Astfel, firma Clearline Development and Management SRL deținută de Impact a solicitat restituirea sumelor cheltuite cu investițiile realizate pentru Proiectul Lomb.

După 10 ani de proces de fond în care au fost fixat 68 de termene, Tribunalul Specializat Argeș a pronunțat sentința de fond.

„Respinge excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâţi în ceea ce priveşte contravaloarea a 9 facturi fiscale. Admite cererea, astfel cum a fost modificată, formulată de reclamanta S.C. Clearline Development & Management SRL, în contradictoriu cu pârâţii Consiliul Local al municipiului Cluj – Napoca şi municipiul Cluj-Napoca – prin primar. Obligă pârâţii Consiliul local al municipiului Cluj-Napoca şi municipiul Cluj-Napoca, în solidar, să achite reclamantei suma de 24.532.741,65 lei cu titlu de prejudiciu şi suma de 13.862.967,16 lei reprezentând dobânda legală penalizatoare calculată pentru perioada cuprinsă între data plăţilor efectuate de reclamantă (stabilite conform raportului de expertiză judiciară contabilă efectuat în cauză) şi până la data de 01.04.2021. Admite cererea formulată de expert Voica Eugenia şi dispune majorarea onorariului provizoriu cuvenit acesteia cu suma de 6000 lei. Obligă pe reclamanta S.C. Clearline Development & Management SRL să achite expertului Voica Eugenia suma de 3000 lei reprezentând 1/2 din onorariul final stabilit în cauză. Obligă pârâţii Consiliul local al al municipiului Cluj-Napoca şi municipiul Cluj-Napoca, în solidar, să achite expertului Voica Eugenia suma de 3000 lei reprezentând 1/2 din onorariul final stabilit în cauză. În baza disp. art. 274 alin. 1 rap. la art. 277 C.pr.civ. de la 1865, obligă pârâţii Consiliul Local al municipiului Cluj – Napoca şi municipiul Cluj-Napoca, să achite reclamantei S.C. Clearline Development & Management SRL suma de 409.121 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Tribunalul Specializat Argeş. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 08.06.2022, la Tribunalul Specializat Argeş”, se arată în hotărârea intanței argeșene.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut