Senator USR de Cluj: „UDMR, explicații doar de ochii lumii”

Opoziția de la Cluj critică actuala putere, în urma discuțiilor referitoare la poziția UDMR față de scandalul declarațiilor recente ale premierului ungar Viktor Orban. În opinia senatorului USR de Cluj, Cristian Bordei, explicațiile președintelui Uniunii, Kelemen Hunor, au fost doar de ochii lumii. Oricum, nimeni din coaliția de guvernare nu a avut niciodată de gând să renunțe la UDMR, mai spune el.

„Era evident ca UDMR nu va fi scos din coaliția de guvernare, prietenia și armonia PSD-PNL-UDMR e mult prea sudată în 30 de ani de rotație la guvernare. Toată povestea cu solicitarea de explicații de către premierul Ciucă a fost doar un balet de PR pentru ochii opiniei publice. Nici nu mai contează dacă explicațiile au fost sau nu suficiente. Deci nu sunt mulțumitoare dar oricum, explicațiile sunt date doar de ochii lumii, nimeni din conducerea PSD sau PNL nu a avut nici cea mai mică intenție să dea UDMR afară de la guvernare din cauza declarațiilor. Nici măcar nu e prima dată când UDMR, care a devenit o prelungire a FIDESZ în România, are declarații și poziționări cel puțin ciudate”, a declarat senatorul clujean.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că explicaţiile pe care le-a dat preşedintele Uniunii, Kelemen Hunor, referitoare la discursul lui Viktor Orban de la Băile Tuşnad, permit „menţinerea stabilităţii politice şi a funcţionării coaliţiei de guvernare”.

Ciucă a menţionat că liderul UDMR a dat explicaţii, în ultima şedinţă a coaliţiei, cu privire la discursul de luna trecută al premierului maghiar, Viktor Orban, de la Băile Tuşnad.

„A fost un angajament al nostru, al tuturor, să îi solicităm preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, explicaţii. Explicaţiile au cuprins trei puncte principale. Primul a fost acela că dumnealui nu a participat la acea activitate, al doilea – că nu poate să fie învinuit pentru ceea ce au spus alţii şi al treilea punct, a fost vorba de elemente, de comentarii de nuanţă pe care dumnealui le va explica personal. Ceea ce este important şi consider că trebuie comunicat este faptul că din discuţiile pe care le-am avut a reieşit foarte clar că nici dumnealui, nici UDMR nu se îndepărtează de la valorile şi principiile democratice euro-atlantice. (…) Este o explicaţie care în momentul de faţă ne permite să menţinem stabilitatea politică şi funcţionarea coaliţiei”, a spus Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în 29 iulie, că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR în contextul discursului susţinut în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar şi de o discuţie clarificatoare în cadrul coaliţiei.

Anca M. COLIBĂȘANU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut