Semnal de alarmă tras de un profesor UBB: Suspendarea angajărilor la stat poate duce la blocaje

Conferențiarul universitar Irimie Popa de la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor a UBB consideră că măsurile sociale și economice propuse recent de coaliția de guvernare se înscriu în coordonatele felului în care se acordă ajutoare din ultimele decenii. Profesorul susține că inflația în economie va acționa în sensul anulării efectului acestor măsuri, precizând că, în opinia sa, finalul anului 2022 va fi caracterizat de o puternică criză economică.

Irimie Popa avertizează că hemoragia cheltuirii banilor publici va continua, cu sau fără blocarea încadrărilor ”la stat”, mai ales că, spune el, aparatul statului Român este tot nerestructurat. „Un leu din trei reprezentând TVA este încasat la buget, ceea ce spune clar, multe despre gradul de colectare. Creșterea gradului de colectare este vitală. Fără creșterea sa sunt două soluții: majorări de impozite sau/și împrumuturi externe. Reașezarea sistemului de impunere din România este o necesitate, dar care trebuie făcută cu mare atenție, neputând face abstracție de concurența fiscală regională: Ungaria sau Bulgaria. Aștept cu interes, gradual, trecerea de la tranzacții cash la tranzacții prin circuit bancar. Aceasta ar constitui cu adevărat o nouă filosofie cu privire la creșterea gradului de colectare și regândirea sistemului fiscal”, a spus universitarul.

El susține că cei 700 de lei ajutor sunt precum un pansament, mai mult decât nimic, deoarece inflația în economie va acționa în sensul anulării efectului acestora.

„Ei ajută dar ajutorul este unul limitat ca efect și în timp. Oricum, inflația, în economie, va acționa în sensul anulării efectului acestora”, spune specialistul în economie. În cea ce privește amânarea ratelor scadente la plată, Irimie Popa este de părere că măsura poate constitui amânarea unui deznodământ în vremuri tulburi. „Cine ne poate spune acum ce magnitudine va avea criza? Cine ne va spune cât va dura? Nimeni. În acest context, acumularea unor datorii față de bănci poate conduce la creșterea unui bulgăre de zăpadă mult mai mare în viitor. Nu cred că putem translata criza exclusiv către sistemul bancar care să absoarbă cu anticipație șocurile din piața creditelor. Cert este că finalul anului 2022 cred că va fi caracterizat de o puternică criză economică. Nimic nu mă face să cred contrariul”, a spus profesorul clujean.

Universitarul mai avertizează că blocarea angajărilor la stat, în condițiile în care aparatul implicat în absorția fondurilor europene nu este suficient, poate duce la blocaje. „Efectul va fi că din lipsa asigurării funcționării verigilor admistrative vom risca. Nu avem capacitatea administrativă de a accesa fondurile puse la dispoziție de căre UE. Ori, acest aspect este grav. Europa și-a rezolvat problemele de infrastructură, noi nu. Europa trebuie să investească masiv în tehnologie, în lupta geopolitică și economică cu Asia de Sud-Est, mai ales China. Vine și Ucraina din urmă, care va reclama fonduri imense pentru refacerea infrastructurii. Ce ne așteaptă dacă nici acum nu avem proiecte sau dacă le blocăm? Este simplu, vom pierde încă un exercițiu multianual, doar nu ar fi primul!”, a mai menționat Irimie Popa.

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut