Șeful PSD Câmpia Turzii, condamnat la cinci ani de pușcărie pentru corupție

Președintele PSD Câmpia Turzii, Gal Avram a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru fapte de corupție.

Sentința a fost pronunțată de Tribunbalul București, însă nu este definitivă, putând fi atacată cu apel. Hotărârea Tribunalului București mai prevede confiscarea sumei de 440.000 de lei.

„În baza art. 291 alin. 1 C.pen. rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000., cu aplic. art. 396 alin. 2 C.proc.pen. condamnă pe inculpatul GAL AVRAM MARIUS la pedeapsa de 5 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. În baza art. 67 alin. 1 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin.1 lit. a şi b C.pen., pe o durată de 2 ani, pedeapsa complementară urmând a se executa conform art. 68 alin. 1 lit. c C.pen. În baza art. 65 alin. 1 şi 3 C.pen. aplică inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b C.pen., pe durata executării pedepsei principale. În baza art.404 alin. 4 lit. c C.proc.pen. menţine sechestrul asigurător dispus de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, prin ordonanța nr. 157/P/2020 din 06.10.2020 cu privire la bunurile inculpatului Gal Avram Marius, până la concurența sumei de 440.940 lei. În baza art. 291 alin. 2 C.pen. rap. la art. 112 alin. 1 lit. e C.pen. dispune confiscarea specială de la inculpat a sumei de 440.940 lei. În baza art. 274 alin. 1 C.proc.pen., obligă inculpatul la plata sumei de 13.000 de lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotarârii. Pronunțată prin punerea soluţiei la dispoziţia inculpatului și a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, astăzi, 16.02.2024‘‘, se arată în încheierea Tribunalului București.

Imediat după pronunțarea sentinței, Gal Avram a anunțat că se retrage din politică.

„Viața ne oferă multe încercări, însă trebuie să avem credința și tăria de a le depăși.

În acest moment dificil pentru mine și familia mea, reprezentat de pronunțarea unei hotărâri penale de condamnare în prima instanță în privinta mea, vreau sa precizez că rămân pe deplin încrezător în justiție și am convingerea fermă că până la urmă se va face dreptate. Voi exercita calea de atac prevăzută de lege și voi demonstra ca sunt nevinovat.

Vreau doar să mai anunț faptul că mă voi retrage din viața politică, pentru a evița asocierea acestui moment nefericit cu imaginea și prestigiul partidului politic din care fac parte. Doamne ajută!‘‘, a transmis Gal Avram.

DNA îl acuză pe Avram Gal că a pretins bani de la reprezentantul unei firme pentru a-i favoria încheierea unui contract cu o companie de stat pentru a-i vinde acesteia din umră echipamente de protecție anti COVID.
„În perioada 16-23 martie 2020, inculpatul Gal Avram Marius ar fi pretins bani (aproximativ 600.000 lei) de la reprezentantul unei firme private, lăsându-l să creadă că ar avea influență asupra funcționarilor unei companii naționale, iar în schimbul banilor ar putea să îi determine să își exercite atribuțiile de serviciu astfel încât compania de stat să cumpere, în baza unui contract, echipamente de protecție împotriva COVID, de la firma respectivă.
Din banii pretinși, reprezentând o treime din profitul pe care o firma urma să îl obțină de pe urma derulării contractului privind echipamentele de protecție, în perioada 14 aprilie 2020 – sfârșitul lunii mai 2020, inculpatul ar fi primit de la reprezentantul societății comerciale suma de 371.000 lei (printr-o firmă de publicitate și o fundație care îi aparținea, dar și în numerar) și bunuri în valoare de 69.940 lei.
Cea mai mare parte a banilor primiți de inculpat ar fi fost folosiți exclusiv în scopuri personale, respectiv cazare hotel, achiziționare autoturism de lux”, arată DNA.

Procurorii susțin că Gal s-ar fi folosit de relațiile profesionale și interpersonale pe care le-a dezvoltat pe parcursul anilor din funcțiile publice deținute, în scopul creării impresiei că poate influența decizii adoptate la nivelul anumitor instituții publice.
Totodată, Gal ar fi încercat să creeze o aparență de legalitate a folosului primit, atât a banilor (prin disimularea primirii în contracte fictive de publicitate și donație), cât și a bunurilor primite (despre care a afirmat că urmau a fi plătite sau returnate).

Cosmin PURIȘ

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut