Șefii clujeni ai USR și Forța Dreptei resping ideea alianței cu liberalii

Valeriu Stoica, reactivat zadarnic pentru unificarea dreptei în jurul PNL

Valeriu Stoica, fost președinte al PNL și un strateg ideologic perseverent în a afirma necesitatea dreptei de a fi unită pentru a câștiga alegerile, a fost reactivat la un eveniment al liberalilor la care a participat și actualul președinte Nicolae Ciucă. La conferința de relansare a Institutului de Studii Populare, care a avut loc luni la București, fondatorul institutului, autor a două volume de teorie politică, ”Unificarea dreptei”, Humanitas, 2008 și ”Reconstrucţia dreptei”, Humanitas, 2009, a spus că este adeptul fuziunilor şi a apreciat că acest lucru ar fi posibil în cazul PMP, dacă şi partidul respectiv doreşte acest lucru. Valeriu Stoica a adăugat că este „prematură” discuţia despre o fuziune sau alianţă cu USR.

Reacția reprezentanților clujeni ai partidelor nominalizate în discursul liberal de unificare a fost de respingere unanimă. (C.C.)

Ultima oară când Valeriu Stoica s-a implicat în strategia politică a PNL, la vremea aceea propunând o unificare cu PMP, a fost în 2017, când partidul se afla în opoziție după o înfrângere severă în alegeri.

„Când rătăcitorii vor veni acasă, sunt două variante: fuziune sau alianţă”, a detaliat Stoica. ”Totdeauna am fost adeptul fuziunii. Cei care vor să vină acasă, ori să intre direct în partid, pe cont propriu, ori, dacă au o formaţiune politică, să fuzioneze cu PNL. Care ar fi aceste formaţiuni? Înţeleg că ALDE deja s-a integrat în PNL. Nu văd de ce nu ar putea-o face şi Partidul Mişcarea Populară, dacă doresc să facă lucrul acesta. Mi se pare că rătăcirea Forţei Dreptei e aşa de mare, încât nu ştiu dacă ei vor găsi drumul vreodată către casă. Mai rămâne USR, care spune că acum ei sunt adevăraţii liberali. Păi, dacă sunt adevăraţii liberali, să o demonstreze. Vorbim de liberalii clasici sau de ce fel de liberali? Pentru că, dacă vorbim de progresişti, eu nu îi consider în niciun caz ca făcând parte din familia liberalismului clasic. Dacă vor descoperi că sunt cu adevărat liberali, într-adevăr, să intre fie în alianţă cu PNL, fie să fuzioneze cu PNL. Sunt multe posibilităţi, dar cred că e prematur să vorbim de această alianţă sau de fuziune cu USR, pentru că istoria recentă e destul de tulbure. Noi avem o istorie veche în spate, de 148 de ani. Cu USR e o istorie scurtă. Este ca într-o căsătorie de scurtă durată. Pasiunile sunt foarte mari”, a spus liberalul.

Pe de altă parte, Valeriu Stoica a subliniat că nicio altă formaţiune nu are avantajul pe care îl reprezintă istoria PNL, un partid cu un important merit în construcţia sistemului democraţiei constituţionale în România.

”Noi, ca partid de 146 de ani, avem principalul merit pentru construcţia acestui sistem al democraţiei constituţionale în România. Şi această dimensiune istorică nu există la niciun alt partid din România şi nici din Europa. Ar fi păcat ca noi să nu avem puterea instituţională, inspiraţia politică, energia politică să asigurăm continuitatea acestui partid”, a spus el.

Continuarea articolului este disponibilă doar pentru abonați...
Vă rugăm să accesați pagina . Nu sunteți încă abonat ? Abonați-vă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut