Se „zgâlțâie” coaliția de guvernare

PNL l-a ales, zilele trecute, pe Nicolae Ciucă în funcția de președinte al partidului, după demisia lui Florin Cîțu. Noul lider al liberalilor este, însă implicat într-un scandal de posibil plagiat, care. nu este exclus să afecteze îmaginea partidului și a coaliției de guvernare.

După ce a fost ales președinte, Nicolae Ciucă a declarat că nu a plagiat în teza de doctorat, însă a subliniat că are „onoarea şi demnitatea” să ia o decizie privind demisia de la şefia partidului şi a Guvernului, după ce instituţiile abilitate vor prezenta concluziile pe acest subiect.
În timp ce unii dintre partenerii de coaliție ai liberalilor spun că acest nou scandal nu ar trebui să reprezinte o temă de reflecție pentru nimeni, reprezentanții opoziției atrag atenția, că dimpotrivă, acest subiect îndelung discutat zilele acestea, afectează grav imaginea coaliției.

Senatorul UDMR de Cluj, Laszlo Attila, crede că acest subiect nu afectează coaliția, iar Nicolae Ciucă are toate pârghiile necesare pentru o guvernare fructuoasă.

„Acest subiect, scandal, nu afectează coaliția, este o temă, o discuție fără rost, probabil afectează mintea celor care au declanșat-o… Nicolae Ciucă are toate pârghiile pentru o guvernare fructuoasă”, a declarat Laszlo Attila.

Pe de altă parte, senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei, crede că mușamalizarea anchetei în cazul acestui posibil plagiat este foarte toxică. „Cred că modul în care s-a procedat pentru mușamalizarea anchetei în cazul acestui posibil plagiat este foarte toxic și deja devine mai îngrijorător și periculos chiar decât plagiatul în sine.

Cred că afectează imaginea coaliției de guvernare, pentru că demonstrează că este gata să folosească practici antidemocratice care țin mai degrabă de Rusia decât de o țară membră UE și NATO”, a declarat senatorul USR de Cluj, Cristian Bordei.

„Imaginea coaliției nocive PSD-PNL-UDMR este arătată în adevărata ei hidoșenie nu atât de acuzația de plagiat, în sine, ci de acțiunile de discreditare, de intimidare și chiar de amenințare care, se pare, au fost îndreptate împotriva ziaristei care a formulat aceste acuzații. Mai mult, premierul Ciucă a evitat un timp foarte lung un răspuns clar pe această temă. A întârziat foarte mult un răspuns cu privire la plagiat, pe care l-a dat doar când nu a mai avut încotro. De ce a tăcut un timp atât de lung și de ce nu avem un răspuns cu privire la noile acuze, mult mai grave? Întreb retoric, bineînțeles, se teme cumva atât de mult că imaginea coaliției va fi afectată?”, a precizat deputatul AUR de Cluj, Alin Coleșa.

Lămuririle lui Nicolae Ciucă

La finalul Congresului extraordinar de duminică de la Palatul Parlamentului, unde a fost ales preşedinte al PNL, Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnalişti dacă îşi va da demisia de la şefia partidului şi a Guvernului, în cazul în care va primi din partea Parchetului General o decizie că a plagiat în teza de doctorat.

„Mai întâi de toate, nu am plagiat. Mi-am terminat teza între anii 1998 – 2001. Am susţinut-o în anul 2003, pentru că în anul 2002 am fost în misiune în teatru de operaţii. În momentul de faţă, să lăsăm instituţiile să-şi prezinte concluziile asupra acestui subiect, după care voi lua o decizie. Sigur, am onoarea şi demnitatea să pot să iau o decizie în acest sens. (…) În acel moment, voi lua decizia exact cum v-am spus, în conformitate cu principiile mele de onoare şi demnitate”, a răspuns premierul.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut