Se intenționează reamenajarea zonei centrale a municipiului Gherla

La ultima ședință a Consiliului Local Gherla, pe ordinea de zi a figurat și problema reamenajării zonei centrale (Piața Libertății).

Consilierii au fost de acord cu propunerea de a schimba fața acestei piețe și au propus inițierea unui concurs în vederea stabilirii celui mai bun proiect, care trebuie să păstreze valorile arhitecturale și tradițiile fostului Armenopolis, vechi și cunoscut centrul cultural și spiritual al comunității armenești din localitate.

Sub denumirea My City Gherla, edilii preconizează schimbarea totală a înfățișării centrului, inspirându-se din modelele orașelor occidentale cu care urbea de pe Someș este înfrățită. De fapt, proiectul (mai mult ideea) a fost lansat încă acum zece ani de primarul din aceea vreme, însă planul nu a fost concretizat. Acum revine pe tapet, sperăm cu mai mult succes.

Gherla este unicul oraș al Transilvaniei fondat în secolul al XVIII-lea după un plan prestabilit. Evoluția sa se suprapune în timp cu pătrunderea barocului în Transilvania, purtând, din acest motiv, pecetea acestui stil în mod pregnant. Orașul baroc Gherla a fost întemeiat de o parte a armenilor veniți din Moldova, sub conducerea episcopului Oxentius Verzellescus, cu acordul principelui Mihai Apafi. Noul oraș ridicat „în maniera gherleană”, după istoricul Nicolae Sabău, avea patru străzi drepte și paralele (acest stil nici în zilele noastre nu găsim în alte părți!) ce se intersectau perpendicular, toate cu deschiderea spre Someș, o piață centrală  mare  cu numeroase edificii monumentale. Acolo doresc edilii să reamenajeze zona verde din fața impozantei Catedrale Armeano-Catolice „Sfânta Treime”, scoțând în evidență frumosul lăcaș de cult edificat între anii 1748-1800, considerat ca una dintre cele mai mari biserici armenești din Europa.

Cele mai reușite proiecte depuse în vederea schimbării zonei din fața catedralei armenești vor fi analizate de specialiști, urmând să fie aleasă cea mai bună lucrare pentru demararea investiției planificate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut