Schimbări majore în lotul campioanei României la baschet masculin, U-BT Cluj

U-Banca Transilvania a bătut palma cu cel mai important jucător român al momentului. Este vorba despre Emanuel Cățe, care se transferă la formația noastră direct din Liga ACB. Căpitanul naționalei României vine de la UCAM Murcia.

Născut pe 30 iulie 1997 la București, Cățe a început baschetul în 2009, cu antrenorii Daniel și Cristina Anica de la ACS Baller. Ulterior pe parcursul anului 2013 a atras atenția celor de la Real Madrid, care l-au adus la academia de juniori. Timp de mai bine de trei ani, jucătorul s-a pregătit și a jucat la celebra formație spaniolă, fiind coleg cu Luka Dončić. Împreună au câștigat, în 2015, Euroliga juniorilor. În cele din urmă, Cățe a ajuns sub formă de împrumut la Real Betis Sevilla. De asemenea, internaționalul român a mai jucat la CB Prat, iar din 2018 și până în prezent a activat la UCAM Murcia CB.

Pivotul de 2.06 metri a bifat peste 130 de meciuri în Liga ACB, considerată cea mai valoroasă întrecere internă din Europa. În sezonul precedent, Emi a înregistrat medii de 4.6 puncte, 3.7 recuperări și 0.7 pase decisive în 34 de meciuri.

Începând cu 2017, Cățe a devenit un om de bază pentru naționala României. Performanța carierei sub tricolor a bifat-o tot în 2017, când a câștigat Campionatul European U20, rezervat Diviziei B. Atunci, jucătorul a primit distincția de MVP.

Tot la capitolul ”soriri”, remarcăm transferul la U-Banca Transilvania al unuia dintre cei mai importanți tineri jucători români care activează în străinătate, Eduard Roschnafsky, fiul legendei clubului clujean, Bruno Roschnafsky. În stagiunea precedentă, Roschnafsky a jucat la echipa U19 de la Riesen Ludwigsburg, însă s-a antrenat mereu cu lotul condus de John Patrick. Edi a împlinit de curând 19 ani și măsoară 2.09 metri, putând fi folosit atât pe pozițiile, 4 și 5. Pe de altă parte, este un transfer important în privința regulii U23.

”Sunt foarte bucuros să pot juca în orașul în care am crescut și am învățat baschetul. Sper ca în sezonul ce urmează să pot arăta cine sunt ca jucător și să ajut echipa cât mai mult să își îndeplinească obiectivele”, a declarat Eduard Roschnafsky.

De asemenea, mai mulți jucători au plecat în această vară de la campioana României. Este vorba despre Brandon Brown, fundașul ajuns la Cluj în vara anului trecut, și unul dintre jucătorii importanți din garnitura lui Mihai Silvășan. Brown s-a evidențiat în special în Basketball Champions League, acolo unde a fost desemnat MVP-ul lunii decembrie. În plus, sportivul a înregistrat medii de 14.2 puncte, 5.7 pase decisive și 1.7 recuperări.

În campionat, Brandon a reușit medii de 9.3 puncte, 3.8 pase decisive și 2.1 recuperări.

Nici Dustin Hogue nu va mai face parte din lotul U-BT Cluj pentru sezonul viitor. Americanul a ajuns și el anul trecut la Cluj de la Enisey Krasnoyarsk. În Liga Națională, Hogue a înregistrat statistici de 9.5 puncte, 5.5 recuperări, 2.1 pase decisive și un indice al eficienței de 11.8. Pe de altă parte, în Basketball Champions League a reușit medii de 11.5 puncte, 6.3 recuperări și 2.0 pase decisive.

Giordan Watson, este un alt nume care nu va mai continua alături de U-Banca Transilvania. În stagiunea anterioară a Ligii Naționale, conducătorul de joc cu cetățenie română a înregistrat medii de 6.3 puncte, 3.3 pase decisive și 1.4 recuperări, cu un indice al eficienței de 7.8.

Sezonul recent încheiat a fost ultimul la U-BT și pentru Ștefan Grasu, după aproape trei ani petrecuți la Cluj-Napoca. Jucătorul a participat în Euroliga juniorilor în 2021 alături de U-BT și a cucerit în această primăvară medalia de aur la U20. Totodată, Ștefan este campion național și la U18. La seniori, sportivul a câștigat de două ori titlul național, punând mâna și pe o Cupă a României, respectiv o SuperCupă.

Ultima plecare din lotul campioanei este Luca Colceag, care își va continua cariera în Statele Unite. Acesta a ieșit campion la seniori cu U-Banca Transilvania și a câștigat titlul la categoria U20 și a cucerit o SuperCupă a României.

Până la această oră, și-au confirmat prezența în tricoul Universității și pentru sezonul următor câțiva dintre cei mai valoroși baschetbaliști care evoluează la ora actuală în România. Este vorba despre Stefan Birčević, Patrick Richard, Andrija Stipanović și Nandor Kuti.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut