Șase nave românești au fugit din calea dronelor rusești la Reni

Șase nave românești care se aflau în portul ucrainean Reni au traversat Dunărea de urgență spre malul românesc, după ce rușii au atacat zona cu drone. „Cu astfel de probleme nu ne confruntăm prea des. Dar trebuie sânge rece și să mergem înainte”, a transmis conducerea Căpităniei Zonale Galați, citată de Adevărul

Atacul cu drone a avut loc la aproximativ 25 de kilometri de orașul Galați. Potrivit directorului Capitaniei Zonale Galați, Vlăduț Brânză, după momentul exploziilor din portul Reni, șase nave românești au solicitat permisiunea de a traversa Duărea pe malul românesc. Vapoarele nu au suferit avarii.

„Azi-noapte, după ce s-au primit informații la Port-Control am încercat să diminuăm riscul de tranzitare a zonei. Navigația nu a fost oprită. Au fost nave sub  pavilion românesc care au cerut să părăsească portul pentru a-și asigura securitatea. Este vorba șase nave românești. Tot ce s-a întâmplat s-a întâmplat în bazinul Portului Reni, una din drone a lovit clădirea port control Reni”, susține directorul Căpităniei Zonale Galați, potrivit aceleiași surse.

Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați a anunțat că nu există nicio restricție de circulație pe Dunăre, în apele românești.

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat „ferm” recentele atacuri ale Rusiei împotriva Ucrainei, pe Dunăre, în apropierea graniţei cu România.

„Condamn ferm recentele atacuri ale Rusiei împotriva infrastructurii ucrainene civile de pe Dunăre, care este foarte aproape de România. Această escaladare, care a avut loc recent, prezintă un risc serios în ceea ce priveşte securitatea la Marea Neagră. De asemenea, afectează tranzitul cerealelor din Ucraina în viitorul apropiat şi implicit securitatea alimentară la nivel global”, a transmis şeful statului, luni, pe Twitter.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a condamnat ferm atacurile aeriene ale forţelor armate ruse asupra ţintelor civile şi, totodată, asupra infrastructurii critice din Ucraina, lansând, în context, un apel la Federaţia Rusă să înceteze aceste acţiuni asupra infrastructurii portuare ucrainene.

„Aceste acţiuni continuă seria atacurilor aeriene ale forţelor armate ruse asupra obiectivelor civile din regiunea Odesa, intensificate după decizia unilaterală a Federaţiei Ruse de a-şi suspenda participarea la Iniţiativa privind Cerealele la Marea Neagră. Facem apel la Federaţia Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene. Ţintirea obiectivelor de infrastructură portuară reprezintă încă o dovadă a intenţiei Federaţiei Ruse de a submina exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale, deteriorând grav securitatea alimentară mondială şi punând astfel în pericol numeroase persoane. Deteriorarea securităţii alimentare la nivel global reprezintă una dintre multiplele consecinţele ale războiului de agresiune declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei. România va continua să sprijine Ucraina în vederea identificării de soluţii practice pentru continuarea exporturilor de cereale suplimentare către pieţele globale”, a afirmat premierul Ciolacu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut