Șase luni la frontierele României

Aproximativ 15 milioane de treceri de persoane (7.207.000 pe sensul de intrare și 7.799.000 pe sensul de ieșire) au fost înregistrate în punctele de control trecere frontieră, în prima jumătate a anului 2020. Dintre cei care au tranzitat frontierele României, aproximativ 12,5 milioane sunt cetățeni UE (dintre care 9,5 milioane cetățeni români) și aproximativ 2,5 milioane – cetățeni non-UE. În comparație cu aceeași perioadă din 2019, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 30.000.000, se înregistrează o scădere cu 50% – relevă datele unui raport al Poliției de Frontieră Română, dat, duminică, publicității.

Conform raportului, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de control trecere frontieră au fost de aproximativ 5.164.000 treceri, cu 34,7% mai mici comparativ cu perioada similară din 2019 (7.910.000 mijloace de transport). În contextul scăderii traficului mijloacelor de transport, numărul automarfarelor care au tranzitat frontiera de stat a înregistrat o ușoară creștere (2,7%) comparativ cu perioada similară din 2019, când au tranzitat frontiera aproximativ 2.236.000 de automarfare.

Creștere semnificativă a numărului faptelor penale la frontiera cu Ungaria

În prima jumătate a anului 2020, politiștii de frontieră au constatat 7.739 fapte ilegale (3.547 infracțiuni și 4.192 contravenții). Cele mai multe infracțiuni au fost înregistrate în domeniul migrației ilegale, urmate de braconaj, fals și uz de fals și contrabandă cu bunuri de larg consum.

Cele mai multe fapte de natură penală au fost depistate la frontiera cu Republica Moldova, numărul acestora reprezentând 21% din numărul de fapte penale constatate la frontiera României. De asemeni, comparativ cu perioada similară din 2019, se constată creșterea semnificativă  a numărului de fapte penale constatate la frontiera cu Ungaria (34,7%) și la frontiera cu Serbia (19,1%) – relevă raportul.

În semestrul I al anului în curs au fost aplicate amenzi contravenționale în valoare de 2.420.000 lei unui număr de 4.192 persoane, cele mai multe sancțiuni contravenționale fiind aplicate la frontiera cu Republica Moldova (33% din numărul total).

Aproape 3.000 de cetățeni străini depistați în timp ce încercau să treacă ilegal frontiera

În prima parte a anului 2020, polițiștii de frontieră au depistat, în zona de competență, 2.912 cetățeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 1.491 pe sensul de intrare în țară și 1.421 pe sensul de ieșire din țară. Anul trecut, în aceeași perioadă, au fost depistați acționând ilegal la frontieră  1.194 cetățeni străini – 660 pe sensul de intrare și 534 pe sensul de ieșire, sens în care, în acest an, se înregistrează o creștere de 144% a numărului persoanelor depistate acționând ilegal la frontieră – relevă raportul.

Conform aceluiași document, cel mai utilizat mod de încercare de intrare, respectiv ieșire ilegală în/ din România a fost trecerea/ tentativa de trecere ilegală la frontiera verde, la această metodă recurgând peste 87% dintre migranți.

Din numărul total al persoanelor implicate în migrația ilegală, cele mai mai multe persoane au fost organizate în 480 grupuri de migranți, în care au fost identificați 114 traficanți. De asemeni, au fost depistate 119 persoane (cetățeni români și cetățeni străini) implicate in activități de călăuzire.

„Începând cu sfârșitul lunii octombrie 2016, ca urmare a intensificării trecerilor ilegale la frontiera cu Serbia, la nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse măsuri în vederea închiderii direcțiilor de deplasare ale migranților. Astfel, în primele 6 luni ale anului 2020 s-a reușit prevenirea intrării în țară a 10.400 persoane de origine afro-asiatică. La frontiera României au fost depistate acționând ilegal (atât pe intrare cât și pe ieșire) persoane provenind din Siria, Afganistan, Maroc, Irak, Algeria, Egipt, Turcia, Tunisia sau India” – precizează Poliția de Frontieră Română.

Traficul cu bunuri de larg consum și tutun, „în top”

În primele 6 luni ale anului în curs au fost constatate 312 infracțiuni de contrabandă și fraudă vamală și 22 infracțiuni de natură economico-financiară, în urma cărora au fost reținute în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 60,2 milioane lei. Au fost depistate 102 persoane în trecere/ tentativă de trecere ilegală a frontierei (acestea nefăcând obiectul migrației ilegale) asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri (cafea, țigări, produse alimentare, produse electronice și electrocasnice, confecții etc.). În producerea acestor ilegalități au fost implicate persoane provenind din Anglia, Bulgaria, Italia, Malta, Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Siria, SUA, Ucraina și România.

În aceeași perioadă, polițiștii de frontieră au reținut în vederea confiscării peste 1.000.000 pachete țigări, cu o valoare de peste 13.100.000 lei, aproximativ 50 kg tutun și 25 kg tutun narghilea, fiind identificate și destructurate 5 grupuri organizate în vederea săvârșirii infracțiunii de contrabandă cu țigări. Persoanele implicate în traficul ilegal cu țigări provin din România, R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia și Serbia.

Zeci de mii de bunuri contrafăcute, confiscate

Pe linia dreptului de proprietate intelectuală au fost depistate 79 fapte de natură infracțională. Polițiștii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – au depistat zeci de mii de bunuri contrafăcute purtând mărci internaționale protejate, astfel: 24.341 articole de îmbrăcăminte și lenjerie; 24.820 perechi încălțăminte; 7.598 produse cosmetice și de parfumerie; 1.900 articole electronice și electrice; 1.427 articole de marochinărie; 9.880 jucării.

Autoturism furate, droguri, braconieri

Conform raportului, în zona de competență a Poliției de Frontieră au fost descoperite 75 autovehicule care erau semnalate ca fiind furate în diverse țări ale Uniunii Europene (61 autoturisme, 6 microbuze, 4 camioane, 3 remorci și o motocicletă). Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetățeni bulgari, englezi, greci, italieni, moldoveni, turci, ucraineni, polonezi, norvegieni și români.

În perioada analizată, polițiștii de frontieră au depistat: 52 kg heroină, 1.267 grame canabis, 630 grame hașiș, 228 grame marijuana, precum și alte stupefiante, anabolizante și medicamente psihotrope.

Pe linia combaterii braconajului piscicol au fost constatate 669 infracțiuni și aplicate 775 de amenzi, în valoare de peste 277.000 lei, fiind reținute 40 ambarcațiuni, 17 motoare de barcă, 14.800 m plase monofilament, 7.265 m plase naylon, 7.450 kg pește, 50 kg sturion și 61,6 kg icre.

„Având în vedere situația mondială creată în contextul pandemiei Covid–19, restricțiile instituite la nivel internațional cu privire la circulația persoanelor, precum și măsurile imperative dispuse la nivelul statului român pentru limitarea răspândirii virusului pe teritoriul României, au condus la scăderea semnificativă a traficului de persoane și mijloace de transport prin punctele de trecere a frontierei, implicit la scăderea semnificativă a numărului de fapte infracționale și contravenționale” –  evidențiază raportul.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie