Sărbătorirea Micii Uniri în comuna Căşeiu

Mai rar avem ocazia în zilele noastre ca în unităţile de învăţământ din mediul rural evenimentele istorice să fie marcate la un nivel atât de  cuprinzător ca şi în comuna Căşeiu, unde 24 ianuarie a fost o adevărată sărbătoare a întregii  comunităţi. În organizarea Şcolii Gimnaziale Căşeiu (director coordonator prof. Cristian Groşan), în  cadrul unităţile de învăţământ din zonă, au avut loc activităţi educative interesante  cu mesaj istoric şi cu participarea preşcolarilor şi elevilor.

Pe lângă manifestările cultural-artistice, copiii au fost antrenaţi în concursuri de desen desfăşurate cu tema „ Unirea prin ochi  de copil”.  Sub genericul „Despre tine UNIRE” elevii claselor V-VIII de la Şcoala Gimnazială Căşeiu au realizat adevărate opere de artă, desenând aspecte elocvente din momentul istoric al datei de 24 ianuarie 1859, imaculând pe hârtie  „Români de poveste”, personalităţile lui Alexandru Ioan Cuza şi Moş Ion Roată”. Pe lângă lucrările de desen şi colajele tematice talentaţii elevi au confecţionat păpuşi îmbrăcate în frumoasele costume populare jucând Hora Unirii, o iniţiativă lăudabilă a cadrelor didactice care au coordonat aceste activităţi educative: prof. Maria Reti, prof. Laura-Ştefania Gogoaşă şi prof. Ioana-Daiana Pop. Cele mai reuşite creaţii au fost expuse în sala de clasă, unde şi ceilalţi colegi ai autorilor au putut admira. La Grădiniţa din Căşeiu preşcolarii s-au prins în Hora Unirii, nu înainte ca educatoarele prof. Marilena Boldor şi  prof. Marcela Ungur să povestească  micilor copii despre semnificaţia zilei de 24 ianuarie. Nu a lipsit nici tricolorul purtat cu mândrie patriotică de cei prezenţi în sală. Pe pereţi au fost prezentate imagini cu Alexandru Ioan Cuza şi cu Moş Ion Roată. Astfel de activităţi au avut loc şi la Grădiniţa din satul Sălătruc, unde sub conducerea profesoarei Crina-Maria Sighiartău cei 9 copii au participat la un  inedit concurs de desene pe tema Unirii Principatelor Române.

              La Căşeiu, elevul clasei a VIII-a Ionuţ Neag s-a remarcat prin realizarea unei  prezentări digitale despre personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, urmărit cu interes atât de elevi, cât şi de cadrele didactice ale şcolii. Toate acţiunile patriotice din comuna Căşeiu au fost sprijinite de Primărie şi Consiliul Local.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut