Sărbătorim românește!

Sfârșitul anului ne aduce și bucuria Sărbătorilor de iarnă. Acolo unde ne aflăm, în România sau pe alte meridiane, sărbătorim românește. Nu intru în lumea tradiţiilor și în transmiterea lor la alte generații, ci mă voi referi, de data aceasta, doar la gastronomie.

Mâncarea noastră este diversă, carnea de porc fiind pentru mulți la putere. Cum văd, însă, această ofertă cei care nu s-au născut în România? Adică ce mâncăruri românești au potențial de globalizare? Ca punct de plecare, i-am întrebat pe copiii mei, născuți în Belgia, dar care vizitează România frecvent, numai anul acesta venind de două ori. Deci putem zice că am scris acest editorial împreună, în familie.

Ca aperitive, preferințele merg spre salata de boeuf, salata de vinete sau zacuscă. Caltaboşul sau cârnații sunt un pic cam grei pentru stomacul Vestic.

La ciorbe nu vom începe cu cea de burtă, e prea complexă pentru a o înțelege dacă nu ai învățat „Miorița” la școală. Aveam însă ciorba de văcuță sau cea de perișoare. Chiar și supa de găină cu tăiței face carieră în afara României.

La felul doi avem micii, cu o garnitură de cartofi cu cașcaval şi ouă la cuptor. Dacă aducem si nişte castraveți murați, combinația e perfectă. Sarmalele sunt în meniu, dar, să fim sinceri, varza fiartă prinde greu la adolescenți, chiar și la cei născuţi în România.

La desert, papanaşii sunt liderii incontestabili. Mai ales dacă îi servim cu smântână şi cu dulceaţă de afine.

Cu singuranță, în fiecare familie se poate realiza alt meniu, cu alte recomandări. Gusturile diferă, e drept. Pe acest segment chiar că nimeni nu poate deține adevărul absolut. Important este să ne simțim bine, acolo unde viața ne-a adus, în jurul mâncărurilor românești.

Fie ca Sărbătorile să ne aducă liniște și calm. O privire optimistă spre 2024 vă doresc!

La Mulți Ani!

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut