Saloanelor literare „Radu Săplăcan”, la Dej

De admirat consecvența cu care Despărțământul ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej organizează an de an tradiționalele manifestări. Chiar și în această perioadă a pandemiei, astriștii dejeni continuă șirul acțiunilor, evocând personalitățile literare ale municipiului de la confluența Someșurilor.

Zilele trecute, sub motto-ul „Exigență sau toleranță?”, pe platforma Zoom a avut loc o nouă ediție a Saloanelor literare „Radu Săplăcan”, dedicată personalității fostului profesor, scriitor, om de radio și crainic sportiv. La dezbaterile moderate de președintele Despărțământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali”,  dr. ec. Radu Gavrilă, și-au adus contribuția oameni de cultură și artă din Cluj-Napoca, Bistrița, Brașov și… Londra! Desigur, nu au lipsit nici astriștii localnici, care l-au cunoscut pe Radu Săplăcan. Cu toții și-au adus aminte de apreciatul intelectual, de Cenaclul literar  Saeculum, personalitățile literare ale anilor 80, când în ciuda restricțiilor comuniste, poetul și profesorul din Dej și-a expus opinia asupra societății în care trăia, prin poezie și proză. Acesta a fost Radu Săplăcan, inegalabilul om de presă și radio, un prieten apropiat al breslei literare clujene.

Plecând de la deviza „Câtă prietenie, atâta exigență”, s-au derulat trei ore de dezbateri despre relația exigență-toleranță în cultură, prietenie, societate. Cunoscutul poet Ioan Mureșan a reliefat, printre altele, necesitatea  exigenței în lumea  cărților  și creațiilor literare. Zorin Diaconescu, Marius Buculei și Sándor Széll au propus, în cadrul dezbaterilor, o mai mare toleranță în societate, o toleranță moderată în relațiile prietenești, și puțină toleranță și înțelegere reciprocă în promovarea unor creații. Lucru acesta se cere mai ales în aceste vremuri dificile ale pandemiei Covid-19, ce pur și simplu a paralizat și activitatea literară  din lumea întreagă. Ștefan Cociodar a abordat subiectul sensibil din punct de vedere al politologului. Desigur, dintre cei care au intervenit pe platforma Zoom pe acest subiect nu puteau lipsi astriștii dejeni, deosebit de activi și combativi, indiferent de tematica abordată. Concluziile dezbaterilor referitoare la rolul dascălului și scriitorului Radu Săplăcan în lumea scrisului și radioului au fost formulate de moderatorul dr. ec. Radu Gavrilă, sufletul acestor manifestări culturale de mare importanță în viața culturală și spirituală a Dejului.

În ultima perioadă, tot la inițiativa Despărțământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej, au mai fost organizate pe platforma Zoom dezbaterile „Unirea Basarabiei cu România, altfel” (au intervenit și astriștii de peste Prut, mai exact din localitatea Feștelița, cu care dejenii colaborează de mai mulți ani), „Istorii subiective: Dr. Teodor Mihali, altfel” și „Remember: Dan Mârza (1948-2002)”.  În cursul acestei primăveri vor urma și alte acțiuni de acest gen.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut