S-au reluat lucrările pe șantierul de autostradă Nădășelu-Zimbor

Compania UMB a reluat lucrările la tronsonul de autostradă A3 Nădășelu-Zimbor. Peste 600 de muncitori s-au întors luni la muncă pe șantierul acestei porțiuni de autostradă, activitatea derulându-se la parametri care au fost și în urmă cu două săptămâni .

Șantierul dintre Nădășelu și Zimbor (aprox. 30 km.) este singurul proiect efectiv în execuție cu fonduri prin PNRR și pe care omul de afaceri Dorinel Umbrărescu oprise activitatea așteptând Ordonanța de Urgență care să permită suplimentarea contractelor cu 40-50 % pentru a acoperi creșterea prețurilor la materialele de construcții.

România este singura țară din Uniunea Europeană care a schimbat legislația pentru a acoperi creșterea accelerată a prețurilor la materialele de construcții, potrivit ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

„Mecanismul de ajustare pe care l-am propus este unul nou, care presupune luarea în considerare a zece preţuri la materiale, manoperă, noi le-am spus în limbaj de specialitate, elemente de cost semnificative pentru care Institutul Naţional de Statistică va urmări evoluţia acestor preţuri, astfel încât, de acum înainte, ajustările de preţ să urmărească componentele de cost care au loc la proiectele de infrastructură ce se derulează pe şantiere, iar din simulările făcute aceste ajustări de preţ vor determina creşteri la situaţiile de lucrări depuse spre decontare cuprinse între 40 şi 50 la sută”, a explicat Boloş. El a oferit şi câteva preţuri la materialele de pe şantiere. La oţel de la 4.400 de lei pe tonă la 5.700 de lei pe tonă, bitum de la 2.250 de lei pe tonă la 3.200 de lei pe tonă. Deci aceste creşteri semnificative au determinat ca acest mecanism, care era cuprins în ordonanţa iniţială, să fie adaptat mecanism nou pentru contractele pe care le avem, pentru proiectele de infrastructură să fie adaptat la proiectele pe care le avem în derulare şi aplicat pentru contractele de lucrări încât să acoperim creşterile de preţ şi să ne putem derula proiectele de infrastructură în bune condiţii”, a declarat Marcel Boloș.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut