S-a ridicat starea de alertă epidemiologică

Starea de alertă epidemiologică pentru limitarea răspândirii infecțiilor respiratorii, inclusiv a gripei, care a fost instituită în întreaga țară, în luna ianuarie a acestui an, a fost ridicată recent de către Ministerul Sănătății, a declarat pentru ziarul Făclia de Cluj” directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia. Decizia reprezentanților Ministerului Sănătății a fost luată ca urmare a scăderii numărului de îmbolnăviri cu viroze respiratorii și a slăbirii în intensitate a activității gripale. Odată cu încetarea stării de alertă epidemiologică srenunță și la măsurile impuse de unele spitale care limitau accesului aparținătorilor la pacienții internați.

În ultimele trei săptămâni trendul îmbolnăvirilor de sezon este în scădere. Ținând cont că s-au înregistrat trei săptămâni în car, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii și intensitatea activității gripale sunt în scădere s-a luat decizia de încetare a stării de alertă epidemiologică din țară” a afirmat directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu-Goia. După cum a precizat același director, în săptămâna 17-23 martie 2025, în județul Cluj, s-au înregistrat un număr de 411 cazuri de gripă față de 712 cazuri de gripă produse în perioada 11-16 martie 2025. Raportat la aceeași perioadă, în județul Cluj, s-au înregistrat un număr de 653 de cazuri de pneumonii, față de 752 îmbolnăvirii de pneumonie produse în perioada 11-16 martie 2025. În ceea ce privește, în ultima săptămână (17-23 martie 2025), în județul Cluj, s-au raportat un număr de 4.812 viroze comparativ cu săptămâna precedentă – 4.464 de viroze. Comentând cifrele, dr. Mihai Moisescu-Goia a arătat că doar la viroze se constată o creștere, restul cazurilor de îmbolnăviri fiind în scădere. Acesta a mai declarat că începând cu această săptămână, starea de alertă epidemiologică s-a sistat.

Întrebat despre umărul clujenilor care s-au vaccinat antigripal, directorul DSP Cluj a spus că direcția nu deține aceste informații și a oferit situația de la nivel național. Potrivit acestuia, până la data de 16 martie 2025, în Registrul Național de Vaccinări s-au înregistrat 1.154.385 persoane vaccinate antigripal din care 1.133.081 sunt din grupele populaționale cu risc, care beneficiază de vaccin compensat, diferența de 21.304 fiind oameni care s-au vaccinat din propria inițiativă. Directorul DSP Cluj a afirmat că trebuie reținut faptul că vaccinarea antigripală este bine să se înceapă din presezon, mai precis din 15 octombrie, și se poate continua pe toată durata sezonului de evoluție a gripei, până când se ridică respectivul sezon de gripă care se termină în luna aprilie. Astfel ajung să fie vaccinați pacienți din grupele populaționale cu risc cum sunt persoanele cu vârste peste 65 de ani cu boli cardiace, pulmonare, metabolice, care primesc cu predilecție recomandarea de a se vaccina. Potrivit aceluiași medic, la restul vaccinurilor, care sunt cuprinse în Programul Național de Imunizare, în județul Cluj, vorbim despre o acoperire vaccinală de peste 95%.

Odată cu încetarea stării de alertă epidemiologică se va renunța și la măsurile luate în unele spitale care au impus limitarea accesului aparținătorilor la pacienții internați.

Tia SÎRCA

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut