Rusia a părăsit Insula Șerpilor

Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor, teritoriu „strategic” în Marea Neagră, arată că subjugarea Ucrainei este „imposibilă”, a declarat premierul britanic Boris Johnson, la Madrid, în ultima zi a summitului NATO.

„Dacă aţi vrut dovada capacităţii incredibile a ucrainenilor de a riposta pentru a depăşi adversitatea şi a-i respinge pe ruşi, priviţi ce s-a întâmplat astăzi pe Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a trebuit să cedeze teren”, a afirmat şeful guvernului britanic.

El şi-a exprimat convingerea că „în final, se va dovedi imposibil ca Putin să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia”.

Orice decizie privind un acord de pace revine Ucrainei, a adăugat el, subliniind în acelaşi timp unitatea împotriva Rusiei a membrilor NATO şi a ţărilor G7, reunite de curând în Germania.

„Am văzut ce poate face Ucraina pentru a-i respinge pe ruşi”, a afirmat Boris Johnson. „Am văzut ce au făcut în jurul Kievului şi Harkovului, iar acum pe Insula Şerpilor. Cred că cel mai bun lucru pentru noi este să continuăm pe drumul pe care l-a trasat NATO, oricât de dificil devine”, a mai spus el.

La summitul G7, Boris Johnson s-a amuzat cu alţi lideri pe seama imaginii virile afişate de preşedintele rus Vladimir Putin, care în replică a afirmat că a-i vedea pe cei şapte dezbrăcaţi până la brâu ar fi un „spectacol dezgustător”.

Premierul britanic a refuzat să continue disputa, argumentând că Vladimir Putin ar trebui, în schimb, să ia în considerare „consecinţele acţiunilor sale barbare”, precum aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO.

„Cea mai importantă concluzie pe care Vladimir Putin trebuie să o tragă după ziua de astăzi şi din ultimele zile de summit NATO, şi de la reuniunea G7, este că suntem total uniţi în a condamna ceea ce a făcut în Ucraina”, a mai spus Boris Johnson.

Comandantul şef al forţelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că ruşii au fost constrânşi să se retragă de pe Insula Şerpilor, teritoriu ‘strategic’ în Marea Neagră, întrucât ‘nu au mai putut să reziste focului artileriei noastre’, salutând această victorie a armatei ucrainene.

‘Vreau să le mulţumesc apărătorilor regiunii Odesa care au făcut maximum pentru eliberarea acestui teritoriu de importanţă strategică’, a afirmat Zalujnîi pe contul său de Telegram.

‘Incapabili să reziste focului artileriei noastre, rachetelor noastre şi atacurilor noastre aeriene, ocupanţii au părăsit Insula Şerpilor’, şi-a exprimat el satisfacţia, însoţindu-şi mesajul cu un videoclip care arată momentul cu loviturile asupra insulei.

‘Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă!’, a salutat pe Twitter Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene.

Armata rusă şi-a anunţat anterior retragerea din Insula Şerpilor, pretinzând că a făcut-o ‘în semn de bunăvoinţă’, după ce şi-ar fi ‘îndeplinit obiectivele stabilite’ acolo, potrivit unei declaraţii a purtătorului de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Acest gest ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina prin Marea Neagră, argumentase Konaşenkov.

Comandamentul de operaţiuni Sud al armatei ucrainene indicase la rândul său că ‘inamicul (rus) şi-a luat tălpăşiţa cu două vedete’, lăsând insula ‘în flăcări’, unde ‘se aud în continuare explozii’.

Faptul că trupele ruse au părăsit în grabă Insula Şerpilor este o ‘victorie uriaşă’ pentru armata ucraineană, a apreciat ministrul ucrainean de interne Vadim Denisenko, citat de Ukrinform.

El a spus că ruşii încercau să facă din această fâşie de uscat un fel de stâncă-portavion pe care să instaleze sisteme de apărare antiaeriană pentru a putea controla toată această parte a Mării Negre.

În acelaşi timpul, ministrul ucrainean nu a exclus ca forţele ruse să încerce să revină pe Insula Şerpilor. ‘Vor întreprinde astfel de încercări, sunt sigur de asta. Vor încerca să facă ceva, dar acum noi am arătat că ei nu au apărare antiaeriană acolo, nu au posibilitatea de a se apropia efectiv cu navele lor (de insulă). Prin urmare, sper să nu reuşească. Dar cu siguranţă vor mai face încercări’, a spus Denisenko.

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut